Treći uzastopni podijum za Fetela i Ferari


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 11.04.2015.


Treći uzastopni podijum za Fetela i Ferari

©FerrariF1

Iako je sačuvao jedan netaknut set mekih pneumatika za trku, Sebastian Fetel ipak nije mogao da izazove Mercedesove vozače za više mesto na podijumu. Priznao je da su prebrzi na srednje tvrdim gumama u završnici trke i da je treće mesto najviše što je Ferari mogao. 

Fetel trenutno radi sjajan posao u Maranelu. Sa još jednim podijumom drži drugo mesto u generalnom plasmanu, odmah iza Hamiltona a ispred Rozberga. Na današnjoj trci je odlično držao korak sa Mercedesima kroz prve dve deonice. Rano je otišao u boks po treći set u nadi da će ukrasti Rozbergu te 2 sekunde zaostatka ali nije uspeo. Nakon toga je Mercedes povećavao prednost i lagano uzeo prva dva mesta.

"Sve u svemu, mislim da je bila dobra trka. Bili smo dosta blizu na mekom setu guma i uspevali smo da im stvaramo pritisak. Probali smo da promenimo stvari tako što sam rano otišao po tvrđe gume, ali mislim da su tada bili dosta brži i uspeli su da se odmaknu. Od tada smo samo pokušavali da obezbedimo još jedan podijum u čemu smo uspeli, što je sjajan uspeh za nas. Veoma sam srećan i hvala timu i svima u fabrici u Maranelu", izjavio je Fetel.

Iako nije uspeo da ponovi sjajan uspeh iz Malezije gde je pobedio, Fetel je oduševljen startom karijere u Ferariju.

"Odlično, bilo je tri od tri (podijuma) do sada. Ovo je bila velika promena za mene tokom zime, puno novih stvari se desilo ali na kraju krajeva lepo je, veoma sam srećan u ovom timu. Momci su sjajni i stvarno uživam da radim sa njima. Nadam se da ćemo uspeti da priđemo bliže Mercedesu."

Kiseo start vikenda za Kimija koji je počeo u kvalifikacijama nastavio se, kako kaže, i u trci. On veruje da bi uspeo da priđe timskom kolegi i možda ga izazove da nije izašlo sigurnosno vozilo.

Finac je startovao šesti ali je do kraja prvog kruga došao do šeste pozicije i tu ostao do kraja. Ferari je tempirao strategiju tako da mu je omogućio da napadne do kraja trke. Od druge promene pneumatika polako je smanjivao zaostatak u odnosu na timskog kolegu, ali je usled kvara Renoa na vozilu Maksa Ferštapena i izlaska sigurnosnog vozila morao da stisne kočnicu do kraja trke.

"Generalno, imao sam odličan auto. Ovo je prvi put ove sezone da nije bio oštećen ni jedan deo vozila, što je lepo. Na kraju sam počeo da stižem Fetela i da nije bilo incidenta, sigurno bih makar probao da ga obiđem. Ali sve je to deo trkanja", rekao je Kimi.

"Ovo nije idealan rezultat za tim, ali isto tako moramo biti realistični i pogledati gde smo sada u odnosu na prošlu godinu, a sezona je tek počela. Rezultat je manje više dobar za tim, ali generalno nismo zadovoljni da budemo treći i četvrti. Stvarno moramo da guramo dalje i budemo prvi i drugi i da budemo izazivači za osvajanje titule."