Hamilton pobednik Velike nagrade Kine


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 11.04.2015.


Hamilton pobednik Velike nagrade Kine

©MercedesAMGF1

Četvrta pobeda Luisa Hamiltona u Kini, ovoga puta iza vozila bezbednosti. Posle izvanrednog tempa na treninzima na kojima je bio najbrži, osvajanja pete pol pozicije i najbržeg kruga u trci, Britanac je osvojio i četvrtu pobedu.

Hamilton je zadržao pol poziciju na startu, na kome je pozicionirao svoj bolid ukošeno ka sredini staze, stavljajući odmah do znanja klupskom kolegi Rozbergu da mu je prvi cilj odbrana pol pozicije. I pored toga Hamilton je imao prednost tokom čitave trke i tih nekoliko sekundi uspeo da održva bez većih problema. Nakon servisa Hamilton je taktički vozio malo sporije od onoga što je mogao, a to je primetio i Rozberg koji nije hteo da ulazi u duel kako bi sačuvao pneumatike. Nakon što je Rozberg otišao na drugi servis Hamilton je odvozio najbrži krug, a potom odradio servis i zadržao prednost.

Fetal je sa zaostatkom od nekoliko sekundi uspevao da prati vozače Mercedesa, a kasnije u trci im se pridružio i Raikonen koji se na samom startu probio ispred Vilijamsovih Mase I Botasa.

Vozači Vilijamasa imali su prilično mirnu trku. Nisu uspevali da prate tempo Feraija ali nisu ni imali problem da odbrane svoje pozicije.

Grožan je uspeo da osvoji bodove za Lotus, zauzevši sedmu poziciju.

Nasr iz Zaubera zauzeo je solidno osmo mesto, a prvih deset kompletiraju Riklardo iz Red Bula i Erikson u drugom Zauberu. Nakon duplog plasmana u završni deo kvalifikacija, Zauber osvaja i duple bodove.

Trka je bila sve samo ne monotona. Prvu piruetu na startu trke napravio je Sajnc. Nakon proboja sa začelja imao je probleme sa menjačem, pa je opet završio na kraju kolone. Ipak, Španac je resetovao podešavanja i uspeo bez odlaska u boks da reši probleme.

Veliki duel vodio je Rikardo sa Eriksonom iz Zaubera. Tempo Zaubera C34 dugo je bio enigma za Rikarda u RB11, ali je ipak Australijanac uspeo da dobije borbu i zauzme deveto mesto.

U zoni van bodova Baton je vodio veliku borbu sa Maldonadom. Venecuelanac je imao problema sa kočnicama, okretanje i izletanje sa staze pre same borbe, koja se polse nekoliko krugova na kraju završila kontaktom na startno ciljnom pravcu. Baton je oštetio prednje krilo, a Malodonado nakon odlaska u boks, a potom povratka na stazu ipak posle nekoliko krugova završio trku zbog problematičnih  kočnica. Celu situaciju iskoristio je Alonso koji se domogao pozicije 13.

Alonso je završio trku ipak na poziciji 12, pošto je Ferštapen tri kruga pre kraja trke odustao, zaustavivši se na startno ciljnom pravcu pored "pit vola". Po izlasku na pravac i ubrzanju video se dim iz njegovog STR10, a potom i blokada zadnjih točkova. Renoov agregat nije izdržao, iako je mladi Holanđanin bio na poziciji devet koja nosi bodove.

Zbog zaustavljanja Toro Rosa na startno ciljnom pravcu, na stazu je izašlo vozilo bezbednosti, a redari su čitava tri kruga pokušavali da ukone bolid. Na kraju su pometnju razrešili i mehaničari Skuderije iz Faence koji su uklanjanjem prednjeg krila i nosa pomogli da se bolid ugura kroz otvor na pit volu.

Feršatpen je ipak ušao u plasman pošto je odvozio preko 90% trke. To svakako nije velika uteha za Toro Roso koji je ostao bez bodova u Kini, dok je sestrinski Red Bul osvojio dva. Debakl čini većim i podatak da je i Kvajt odustao zbog otkaza Renoovog agregata.

Među odustalim je i Niko Hilkenberg iz Fors Indije koji se požalio na probleme sa menjačem.

 

Rezultati Velike nagrade Kine:

1 Luis Hamilton Mercedes 1:39.42.008s

2 Niko Rozberg Mercedes 0.714s

3 Sebastijan Fetel Ferari 2.988s

4 Kimi Raikonen Ferari 3.835s

5 Felipe Masa Vilijams 8.544s

6 Valteri Botas Vilijams 9.885s

7 Roman Grožan Lotus 19.008s

8 Felipe Nasr Zauber 22.625s

9 Danijel Rikardo Red Bul 32.117s

10 Markus Erikson Zauber 1 krug

11 Serhio Perez Fors Indija 1 krug

12 Fernando Alonso Meklaren 1 krug

13 Dženson Baton Meklaren 1 krug

14 Karlos Sajnc Toro Roso 1 krug

15 Vil Stivens Manor 2 kruga

16 Roberto Meri Manor 2 kruga

17 Maks Ferštapen Toro Roso 4 kruga

Trku nisu završili:

Pastor Maldonado Lotus

Danil Kvjat Red Bul

Niko Hilkenberg Fors Indija