Fetel trijmfovao u Maleziji


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 28.03.2015.


Fetel trijmfovao u Maleziji

©FerrariF1

Dugo se nije čula italijanska himna u kombinaciji sa nemačkom. Izvanrednom taktikom tima i odličnom vožnjom Fetel i Ferari su iznenadili rivale u Maleziji i prekinuli dominaciju Mercedesa, bar na kratko. Nakon podijuma na prvom nastupu za Skuderiju, Fetel već na drugom beleži pobedu.

U velikoj taktičkoj borbi sa Hamiltonom, Fetel je uspeo da uradi ono što Ferarijevi vozači nisu čitave prošle sezone, osvoji Veliku nagradu.

Stivens iz Manora nije startovao trku pa je na gridu ovaoga puta bilo 19 vozača. Hamilton je poveo, a Fetel zagradio Rozberga i uspeo da odbrani drugu poziciji. Trojka se počela polako izdvajati od ostatka rivala, a onda je  Erikson koji je držao poziciju 8, otklizao u peščani pojas za zaustavljanje. Zadnji točkovi Zaubera C34 ostali su u pesku i nije bilo šanse da se Šveđanin vrati u trku. Na stazu je moralo vozilo bezbednosti jer je boid bio na mestu koje bi moglo da ugrozi ostale pilote u slučaju nekog ponovnog izletanja.

Hamilton i Rozberg se se odlučili na servis u "sporim krugovima", a Fetel je ostao na stazi praćen Hilkenbergom, Grožanom i Sajncom.

Nakon restarta Mercedesovi vozači su započeli probijanje. Hamiltonu je dobro išlo dok je Rozberg bio nekoliko pozicija iza pa mu je posao bio otežan.

Hamilton je uspeo za 6 krugova da se probije na drugu poziciju ali je u borbi za poziciju izgubio skoro 10 sekundi za Fetelom.

Mercedesovi vozači su se probili na drugo i treće mesto do 15 kruga, a Fetel je u 17-om otišao u boks. Izašao je odmah iza Rozberga i ubrzo ga pretekao obzirom da je imao znatno bolje gume. Fetel se zatim dao u poteru za Hamiltonom koji je nakon što ga je Nemac sustigao otišao na servis, a potom izašao iza Rozberga i ubrzo ga pretekao, pozicionirajući se tako na drugo mesto.

Na 20 krugova do kraja Fetel je imao 14 sekundi prednosti nad Hamiltonom i znatno većom nad Rozbergom. Fetel je u 38 krugu otišao u boks, prešuštajući tako vođstvo Hamiltonu, a na povratku na stazu našao se tik ispred Rozberga.

Hamilton je odmah krug kasnije otišao u boks, a nakon njegovog servisa, 17 krugova do kraja, razlika između njega i vodećeg Fetela bila je 14, 3 sekunde. Frustriran strateškim odlukama za koje je smatrao da su pogrešne odbrusio je inženjeru "ne pričaj mi dok sam u krivini".

Britanac je samnjivao razliku za Fetelom ali je bilo odmah jasno da Mercedes nema tempo da ugrozi Ferari koji je prošao kroz cilj sa 8,5 sekundi prednosti. Rozberg je trećom pozicijom kompletirao podijum.

Koliko je velika pobeda Fetela, toliko je i četvrto mesto Kimija Raikonena u drugom Ferariju. Finac se povratio nakon peha na početku trke. Zadnja leva guma mu je oštećna pri kontaktu i Finac je morao da na tri točka dođe do boksa. Olakšavajuća okolnost za njega bio je incident Eriksona ali je i pored toga restart trke dočekao i započeo sa začelja.

Peto i šesto mesto zauzeli su vozači Vilijamsa. Botas je u finalnom krugu prestigao Masu koji je vozio ispred njega praktično čitavu trku.

Na pozcijama 7 i 8 su novajlije Toro Rosa. Osmoplasirani Sajnc se upisao na debiju u Australiji u osvajače bodova, a ovoga puta je to učinio i Maks Ferštapen.

Poslednje raspoložive bodove uzeli su piloti Red Bula. Kvjat je zauzeo poziciju 9, a deseti je Rikardo. Vozače "bikova" Fetel je obišao za krug, a ispred njih su se našli i "dečaci" iz Toro Rosa. Odnosi sa Renoom nisu na najboljem nivou ali jeovo svakako dobar znak da se pistup promeni jer izgleda da nije sve do proizvođača motora.

Na pozicijama koje ne nose bodove našli su se Grožan iz Lotusa, Nasr iz Zaubera, Perez i Hilkenberg iz Fors Indije i Meri iz Manor Marusije. Završetak trke svakako je veliki korak za tim sa začelja.

Trku nisu završili pomenuti Erikson iz Zaubera, Maldonado iz Lotusa i Baton i Alonso iz Meklarena.

Alonso je dobio poruku tima da imaju tehničke probleme kada se nalazio na poziciji 8. Špancu je javljeno da dođe u boks i da je trka za njega završena. Baton je imao nešto bolju trku ali je i on imao gubitak snage motora i preran završetak.

Tokom trke izrečene su tri kazne. Maldonadu zbog kršenja pravila u vremenu dok je vozilo bezbednosti na stazi, dok su Perez i Hilkenberg iz Fros indije imali, odnosno skrivili kontakt sa rivalima. Hilkenberg je imao kontakt sa Kvjatom, dok je Perez dotakao Grožana koji se potom okrenuo i otklizao iz krivine.

 

Rezultati Velike nagrade Malezije:

 

1 Sebastijan Fetel Ferari 1:41:05.793

2 Luis Hamilton Mercedes 8.5

3 Niko Rozberg Mercedes 12.3

4 Kimi Raikonen Ferari 53.8

5 Valteri Botas Vilijams 70.4

6 Felipe Masa Vilijams 73.5

7 Maks Ferštapen Toro Roso 97.7

8 Karlos Sajnc Toro Roso 1 krug

9 Danil Kvjat Red Bul 1 krug

10 Daniel Rikardo Red Bul 1 krug

11 Roman Grožan Lotus 1 krug

12 Felipe Nasr Zauber 1 krug

13 Serhio Perez Fors Indija 1 krug

14 Niko Hilkenberg Fors Indija 1 krug

15 Roberto Meri Manor 3 kruga

Trku nisu završili

Pastor Maldonado Lotus 9 krugova

Dženson Baton Meklaren 16 krugova

Fernando Alonso Meklaren 36 krugova

Markus Erikson Zauber 53 kruga