Fetelovo "Forza Ferrari!" za dugo očekivani podijum


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 14.03.2015.


Fetelovo "Forza Ferrari!" za dugo očekivani podijum

©FerrariF1

Odličan start Fetela za novi tim, Nemac je pokazao da se sjajno snašao i da sa sigurnošću nije doneo pogrešnu odluku kad je prešao za tim iz Maranela. Svoj SF15-T, od milošte nazvan Eva, dovezao je do podijuma i završio treći. Svoje oduševljenje je podelio sa timom kojima je preko radia poručio poznato "Forza Ferrari".

Iako nisu svirali Italijansku himnu na podijumu, Nemac je veoma zadovoljan vikendom. Dodao je takođe, da mu je krivo što je sitna greška sprečila njegovog timskog kolegu da završi trku. Međutim, zaključio je da je ovo bio veoma čist vikend.

"Najvažnije je da imamo dobar auto, stabilnu platformu na kojoj možemo kasnije da pravimo promene i dogradnje. Zato bih zahvalio i čestitao svim inženjerima iz Maranela, kao i onima koji su bili u Australiji. Bez njih ovaj rezultat ne bi bio moguć", presrećan je bio Fetel.

Dodao je kako start nije bio najbolji, previše je bilo proklizavanja i kada je pokušao da drži unutrašnju putanju, gume su bile skroz hladne. Kako kaže imali su sjajnu strategiju, što im je omogućilo da preskoče Vilijams.

"Imali smo dobru brzinu i samo jedno zaustavljanje, strategija je bila sjajna. Sada moramo potvrditi naše performanse i dokazati da ovo nije prolazni uspeh. Idemo korak po korak i nadamo se da ćemo početi da stižemo Mercedes. Razmak je još uvek dosta velik, ali od svih timova, ja mislim da smo mi najviše napredovali tokom zime"

"Dugo vremena sam sanjao da vozim za Ferari i to se desilo u pravom trenutku. Jako sam uživao pijući šampanjac na podijumu, ali sam sačuvao malo i za momke jer su mi rekli da ga puno vole. Takođe bih zahvalio i fanovima koji su napravili sjajnu atmosferu. Imamo sjajan auto, je samo za kvalifikacije, nego i za trku. Nadajmo se da možemo opet do podijuma i možda do neke pobede", emotivno i u svom stilu je izjavio četvorostruki prvak.

Za Kimija je, sa druge strane, trka potpuno drugačija. Prvo ga je zakačio mladi Nasr na početku trke, da bi se javio problem sa zadnjim levim pneumatikom, zbog koga je izgubio više vremena u prvoj zameni. Nakon nekoliko najbržih krugova, povratio je izgubljeno i prestigao Vestrapena u krugu 27 kada se bacio u poteru za Masom i pozicijom 5.

Međutim najveći peh desio u drugom pit stopu, kada mehaničar nije zavrnuo zadnji levi pneumatik a čovek sa "lizalicom" je dao dozvolu za izlazak. Ubrzo zatim, Finac je morao da odustane. Loša stvar je da će verovatno dobiti kaznu na sledećoj trci za nebezbedno puštanje.

"Ubrzo nakon starta neko me je udario od nazad. Zatim sam osetio kontakt sa leve strane, ali mislim da to nije bio Seb. Udar je aktivirao anti-kočioni sistem i napravio štetu na podu. Bili smo veoma brzi na trci, uspeo bih da uhvatim Vilijams i da se borim za podijum".

"Da ne bude sve tako lako, pobrinuli su se problemi u oba pit stopa. Ne znam šta se tačno desilo, ali znam da sam izgubio prijanjanje. Bilo kako bilo, Sebov podijum je sjajan rezultat za tim. Već u kvalifikacijama smo znali da imamo dobar auto, a tokom trke, činilo se da je zaostatak za Mercedesom manji. Jednostavno, bilo je tako da se sav baksuz sručio na mene", hladno je izjavio Kimi.