FIA razmatra dodatne promene pravila u oblasti motora


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 14.01.2015.


FIA razmatra dodatne promene pravila u oblasti motora

©FIA

Honda nije zadovoljna trenutnim stanjem stvari i pitanjima vezanim za homologaciju agregata, pa je u ponedeljak održan satanak sa Čarlijem Vajtingom.

Pošto u pravilima nije preciziran datum za predaju specifikacije, odnosno prekid razvoja motora, FIA je dozvolila Mercedesu, Renou i Ferariju da konačnu verziju dostave u toku sezone. Ipak, Honda kao novi učesnik mora da homolgizuje agregat do 28. februara, slično rivalima koji su isti proces prošli godinu ranije. Honda takođe ima pravo da dostavi četiri jedinice po vozaču kao i rivali, iako su prošle sezone oni dostavljali po pet motora.

Portparol FIA-e je izjavio da se argumenti Honde razmatraju ali da konačna odluka još uvek nije doneta.

Ako se japanskom proizvođaču dozvoli da dorađuje motor, odnosno dođe do promene pravila, onda će i Honda kao ostali proizvođači imati pravo na razvoj 32 pozicije agregata. Ovo će takođe značiti da će imati i isti razvojni put, odnosno redukciju razvojnih pozicija, takozvanih tokena, planiranih do 2020. godine

U slučaju da se Hondi ne dozvoli razvoj, odnosno dostavljanje konačne specifikacije pozicije spremne za homologaciju tokom sezone, moraće da zamrzne razvoj od 28. februara sve do završetka sezone.