Ilmor u saradnji sa Renoom


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 17.12.2014.


Ilmor u saradnji sa Renoom

©RenaultF1

Nakon prilično lošeg starta u novoj turbo eri, švajcarski stručnjak za motore, vlasnik kompanije Ilmor, Mario Ilien, pritekao je u pomoć Renou. Primećen je u garaži Red Bula u Abu Dabiju.

"Odlično je što Reno sada sarađuje sa Ilmorom", izjavio je šef Red Bula, Kristijan Horner.

"Proizvođač se suočio sa sličnim problemima u Indikar seriji. Iskusni Ilien je pritekao u pomoć i svojom eksprtizom i rešavanjem problema sa drugačijim pristupom, pripomogao u otklanjanju nedostataka".

Horner je takođe istakao da i Red Bul pomaže sa svoje strane Renou u poteri za dominantnim Mercedesom.

"Govorim o modelovanju, simulacijama, optimizaciji protoka vazduha i sličnim stvarima, oblastima gde mi imamo iskustva i gde možemo pomoći".

Mercedesovi rivali će jednostavno morati više da se potrude za sledeću sezonu jer pravila u oblasti agregata ostaju nepromenjena.

Još jedan udarac za Reno je odlazak Lotusa pod okrilje Mercedesa, a sve na insistiranje Red Bula, koji ne želi rivala u odnosima sa dobavljačem agregata. Ipak, inženjeri Lotusa su izgleda jedva dočekali raskid partnerstva i otkrili da Mercedesovi agragti daju i do 85KS više i lakši su za 18 kilograma.

Da li će Renou pomoći ekspertiza Ilmora, videćemo naredne sezone, a da li će Eklston uspeti da promeni pravila za sezonu 2016, saznaćemo takođe uskoro. Vlasniku F1 želja je da se vrate V10 agragati, odnosno prekine sa upotrebom V6 turbo motora, čemu se najviše protivi Mercedes, naravno.