Hamilton: "Najveći dan u mom životu"


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 23.11.2014.


Hamilton: "Najveći dan u mom životu"

©MercedesAMGF1

Britanski vozač je dodao drugu šampionsku titulu u svoju biografiju, nakon pobede na stazi Jas Marina. Hamiltonu je bio potreban završetak na prvom ili drugom mestu kako bi osigurao titulu, ali je izvanrednim startom odmah na početku trke preuzeo vođstvo. Od tada je kontrolisao rastojanje u odnosu na Rozberga, no od sredine trke imao je lakši zadatak pošto je na bolidu nemačkog asa otkazao ERS.

Bila je to 11. pobeda Hamiltona u sezoni, 33. u karijeri sa kojom je osvojio drugu titulu prvaka F1.

"Ne mogu da objasnim koliko mi ovo znači, a znači mi više nego prva titula. Start je bio dobar, verovatno najbolji koji sam ikada imao. Odmah sam znao da sam u vođstvu, da sam ispred i da imam trku. Bolid je bio odličan. Kvalifikacije nisu bile najbolje ali je bolid u trci bio odličan".

Rozberg nije bio u stanju da sa problematičnim bolidom izazove Hamiltona za titulu. Hamilton je ipak jedan od prvih koji je čestitao rivalu iz tima na odličnoj sezoni, iako je bilo trzavica tokom šampionata.

"Niko se neverovatno dobro borio tokom šampionata i bio fenomenalan konkurent. Sreli smo se još davne 1997. godine, a uvek mi je govorio kako bi bilo dobro da se u istom timu borimo za naslov prvaka".

"Odradio je neverovatan posao u ovoj sezoni. Nakon osvajanja titule prišao mi je i džentlmenski, profesionalno čestitao. Rekao mi je da sam dobro vozio, a isto sam rekao i ja njemu", izjavio je Hamilton.

Ovih dana se očekuje da Hamilton stavi potpis na novi ugovor sa Mercedesom, međutim Britanac trenutno uživa u tituli.

"Ovo je najveći dan u mom životu i to zbog ljudi koji su oko mene", dodao je šampion.

Niko Rozberg je izjavio da Hamilton zaslužuje titulu. Nakon lošeg starta Nemac se suočio sa tehničkim problemima na svom  bolidu W05, koji su mu upropastili svaku šansu za eventualni napad. Završio je na poziciji 14, a razlika na kraju šampionata je 67 bodova.

"Sve u svemu Luis je zaslužio da osovoji šampionat. Veoma sam razočaran, ali ono što mi se dogodilo nije imalo uticaj, nije ništa promenilo, tako da nema poente fokusirati se na to. Odradio je malo bolji posao nego što sam ja. Pozitivno je što sam bolji u kvalifikacijama od njega u poslednje dve sezone, što mi daje dobru osnovu. Prišao sam mu vrlo blizu i šteta je što nije upalilo, ipak, drago mi je što sam stigao do ovog rezultata uz tim".

Rozberg je verovao do samog kraja da može preuzeti titulu i odlučio da ostane u trci u slučaju da dođe do drame u završnici.

"Verovao sam skoro do kraja. Uvek je postojala mogućnost da se dogodi nešto sa Luisovim bolidom. Nikada nisam odustajao, forsirao sam koliko sam mogao i zato sam želeo da završim. Bila je ovo intezivna i velika borba. Vozim za borbe kao što je bila ova. Luis je bio najbolji, a ovo je bio veliki izazov, koji je većim delom bio uživanje", rekao je vicešampion Niko Rozberg.