Red Bul zadovoljan Rikardovim 4. mestom, Fetel osmi


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 22.11.2014.


Red Bul zadovoljan Rikardovim 4. mestom, Fetel osmi

©RedBullF1

Sjajan rezultat Australijanca je, međutim, ostao u senci nečega većeg. Ovo je bila poslednja trka za Sebastiana Fetela u bojama Red Bula. Fetel je trku završio na osmom mestu i to na stazi gde je uzeo svoju prvu titulu sa timom davne 2010. godine. Tada je postao najmlađi vozač u istoriji koji je osvojio naslov.

Za Red Bul je osvojio ukupno 4 uzastopne titule i time je iza sebe ostavio i jednog od najvećih vozača svih vremena, čuvenog Fanđu. Bolji je jedino legenda ovog sporta, Mihael Šumaher, koji je bez prestanka povezao 5 titula.

Preko noći, oba Red bula su poslata na kraj grida nakon što su sudije odlučile da prednje krilo nije po pravilima. Tim je ipak odlučio da vozači startuju iz boksa, oba na mekim gumama. Nakon toga su imali različite puteve i vodili različite borbe.

Daniel je bio srećan postignutim rezultatom, naročito pošto je startovao sa začelja zbog odluke sudija.

"Tačno je, srećam sam, smatram da sam odvezao trku bez greške sa svih strana. Strategija i pit stopovi, sve je urađeno savršeno. Bilo mi je zabavno da obilazim druge, nije bilo dosadno i to je sve što sam želeo od ove trke. Jedno mesto iznad bi bilo super, ali i četvrto je lepo kada se kreće iz boksa", zadovoljan je bio Rikardo.

Sumirajući prvu sezonu sa Red Bulom, Ozi je rekao, da osim što nije osvojio titulu, sezona je bila manje-više idealna.

"Bilo je savršeno koliko je god moguće, bez osvajanja titule. Nemam na čega da se žalim niti da prigovorim. Lepo je da se sezona završi dobro kada dobro i počne, bili smo konstantni cele godine", završio je Dani.

Sebastian je trku obeležio sa dugom drugom deonicom, stavivšti svoj set opcionih guma jedan krug pre Danija. To ga je bacilo iza Alonsa koga je brzo obišao. Sledeći je bio Niko, koji je zbog kvara bio sitan zalogaj. 

"Osetio sam da sam mogao više, ali kako sam se zaglavio iza Kevina na početku bilo je poprilično teško. Zbog toga ne mogu biti skroz zadovoljan rezultatom. Kada se trkaš želiš da završiš na što boljoj poziciji a danas smo imali tempo za više", rekao je najmlađi četvorostruki šampion.

Današnji rezultat je ipak u drugom planu, jer se za Seba i Red Bul završila jedna velika faza. Komentarišući svoju šestu sezonu sa timom, Sebastian je opisao kao "neverovatno putovanje".

"Naravno da nismo ovo očekivali na početku saradnje, nikad ne možeš da očekuješ 4 naslova i 4 konstruktorske titule u nizu. Shvatiš da si neke ljude upoznao jako dobro i da si stvorio prijateljstva za sva vremena. Prolazite i kroz srećne i tužne trenutke, zajedno. Smatram da sam mnogo naučio. Želeo bih da se zahvalim Red Bulu i timu za sve što su mi pružili i jako će mi nedostajati. Mislim da sam spreman za sledeći korak", izjavio je Fetel, koji je, kao i uvek, bio vidno emotivan.

Šef tima, Kristian Horner, je odao priznanje četvorostrukom šampionu, dok je takođe opisao Danielovu vožnju kao "fenomenalnu".

"To (Danielova vožnja) je bio neverovatan povratak nakon subotnjih dešavanja. Treće mesto u šampionatu i sjajna godina, ako se uzme u obzir da je debitantska", rekao je.

"Za Sebastiana, pozicija 8 nije vredna divljenja ako se pogledaju rezultati koje je postigao. 4 naslova najboljeg, 38 pobeda, 44 pol pozicije i 4 konstruktorske titule, od kojih je jednu doneo praktično samo zahvaljujućo svojim bodovima"

"On je fantastičan kolega i neverovatan takmičar. Bilo mi je neizmerno zadovoljstvo da radimo zajedno i svi mu želimo uspešnu budućnost. On će uvek ostati prijatelj tima!"