Fetel iz boksa do bodova, Rikardo opet na podijumu


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 02.11.2014.


Fetel iz boksa do bodova, Rikardo opet na podijumu

©RedBullF1

Daniel je trku startovao sa petog mesta na gridu, ali je zahvaljujući lošem startu izgubio 2 pozicije do prve krivine. Ubrzo se konsolidovao i izborio šesto mesto prestigavši Magnusena u istom krugu.

Iza njega se dešavala drama usled sudara Pereza prvo sa Kimijem a zatim sa Zutilom. To je dovelo do mnoštva krhotina i izlaska sigurnosnog vozila i naglog menjanja strategije, te su mnogi vozači, uključujući i Sebastiana, ušli da zamene pneumatike.

Dobra strategija, donela je Oziju treće mesto, sa komforne 4 sekunde ispred Mase. Nakon trke, Dani se zahvalio timu na sjajno odrađenim pit stopovima, koji su doprineli osvajanju podijuma.

"Pit stopovi su bili sjajni, Red Bul je daleko poznat po brzim zamenama pneumatika i to su danas pokazali. Zadovoljan sam ostvarenim rezultatom. Mogao sam da vidim Mercedese u prvom delu trke, što je bilo sjajno. Ne znam da li su štedeli resurse, ali je izgledalo da imamo dobar tempo. Sjajan je osećaj biti ispred Vilijamsa i stići do podijuma. Iako mi start nije bio najbolji, ali sam pritisnuo gas i nismo puno izgubili", rekao je Rikardo.

Sebastian se, sa druge strane, dosta mučio sa tempom u prvoj deonici. Nakon duge faze na srednje tvrdim (medium) pneumaticima, stigao je do 9. mesta. Međutim, degradacija je uzela svoj danak i uskoro su ga obišli Grožan i Vernje, što je dovelo do novog odlaska u boks, nakon koga je poleteo.

Do kruga 43 stigao je do 7. mesta i ubrzo potom je obišao Alonsa, koji je izlazio iz boksa, za šestu poziciju. Seb, na srednje tvrdim gumama, je pokušao da zadrži poziciju, ali nije dugo odolevao napadima Španca koji je imao sveže meke gume.

u 48. krugu tim je ponovo promenio strategiju i odlučili su da uvedu Seba na još jednu zamenu guma, što bi mu obezbedilo agresivan i bolji završetak trke. Pošto je pao na 14. mesto ipak se činilo kao dobra odluka, jer je četvorostruki šampion bukvalno jurio po stazi.

Lako je zaobišao Grožana, Maldonada, Vernjea i Magnusena i vratio se na poziciju 7. Međutim, Alonso je jedva uspeo da zadrži mesto završivši 0.5 sekundi ispred Fetela.

"Prvi deo trke nije bio naročito dobar, dok sam u drugom bio preporođen. Samo nekoliko krugova pred kraj, odlučili smo se za novu promenu, što nam je donelo jaču poziciju u odnosu na druge, koji su se mučili na dotrajalim gumama. Tempo je bio super. Nisko podešavanje daunforsa je bilo odlično za obilaženjem ali je dosta otežalo vožnju blizu drugih vozača", zaključio je Fetel.