VN Velike Britanije-Silverston: Najava


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 06.07.2011.


VN Velike Britanije-Silverston: Najava

©

Jedna od najstarijih Gran prija održaće se ovaj vikend u Velikoj Britaniji. Deveta trka sezone vozi se na stazi Silverston koja je prvobitno bila vojni aerodrom, nakon čega je redizajnirana za potrebe prvenstva.

Na ovoj stazi je 13. maja 1950. godine vožena prva trka u F1, a pobedio je Đuzepe Farina za ekipu Alfa Romeo. Od te godine većina trka se održavala na ovoj stazi, sa povremenim prekidima, između 1955. i 1986., kada se vozilo na stazi Aintre i Brands Heču, e je ovo jedini Gran pri, pored italijanskog, na kome su se održavala trke bez prekida od osnivanja F1.

U septembru 2005. predsednik Udruženja Britanskih vozača Džeki Stjuart je objavio da VN Velike Britanije neće biti uključena u kalendar 2005. godine, a i ako bude sigurno se neće održati na stazi Silverston. Međutim u decembru te godine postignut je dogovor sa Bernijem Eklstonom da će se trka voziti na Silverstonu do 2009 godine, nakon čega domaćinstvo preuzima Donington park. Kako je ova staza naišla na ekonomske probleme Berni je potpisao 17-ogodišnji ugovor sa čelnicima Britanskog udruženja da se trka vozi na Silverstonu.

Najviše pobeda do sada imaju Džim Klark i Alan Prost po pet, slede Mensel sa četiri, te Brabam, Lauda i Šumaher po tri. Najviše konstruktorskih pobeda imaju Ferari i Meklaren 14, Vilijams 10, te Lotus osam.

Prošlogodišnji pobednik je bio Mark Veber sa ekipom Red Bula, drugi je bio Luis Hamilton, dok je treći bio Niko Rozberg. Dužina staze je 5 891m, vozi se 52 kruga, u smeru kazaljke na satu, sa 17 krivina, a najbrži krug drži Fernando Alonso sa vremenom 1:30:227 (Ferari, 2010).

Za ovu godinu organizatori su pripremili nove delove za gledaoce, 41 garažu, zgradu za kontrolu trke i podijum. Sve se radi da bi se pružile bolje mogućnosti za navijače, posebno da se uradi što više tribina. A sve će ovo da se poboljšava u narednim godinama.