Legendarno partnerstvo Vilijamsa i Renoa ponovo od 2012


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 04.07.2011.


Legendarno partnerstvo Vilijamsa i Renoa ponovo od 2012

©

Reno Sport F1 i Vilijams F1 zvanično su potvrdili da se opet "ujedinjuju" od sledeće sezone. Vest o ponovnoj saradnji označava povratak šampionske kombinacije sa kojom je poslednju titulu odneo Žak Vilnev 1997. godine.

Ponovna saradnja Vilijamsa i francuskog proizvođača omogućiće timu iz Grouva da koristi šampionske motore u naredne dve sezone, sa opcijom produžetka i za novu, V6 turbo eru od 2014-e.

Današnje saopštenje takođe potvrđuje i kraj saradnje Kosvorta i Vilijamsa koji dostavlja agregate britanskom timu od rastanka sa Tojotom 2009. godine.

"Srećni smo i uzbuđeni zbog novog partnerstva sa Renoom. Ovo ujedinjenje tima sa vodećim proizvođačem automobila dopunjuje našu saradnju sa Jaguarom. Istovremeno zahvalni smo Kosvortu, oni su bili fer i pouzdan partner, kako na tako i van staze u protekle dve godine i radujemo se saradnji sa njima u našim poslovima u budućnosti", rakao je Frenk Vilijams, direktor tima.

"Naše prethodno partnerstvo sa Renoom bilo je jedno od najuspešnijih u istoriji Vilijamsa, ali nećemo gledati mnogo u prošlost. Moramo gledati u budućnost i nastaviti da ponovo gradimo našu reputaciju, a nadam se da će nam današnje saopštenje znatno pomoći."

Vilijams i Reno bili su u partnerstvu od 1989 do 1997. godine, tokom koga su osvojene 4 titule vozača(Najdžel Mensel, Alen Prost, Dejmon Hil i Žak Vilnev), kao i 5 konstruktorskih titula. Sa ukupno 9 osvojenih konstruktorskih titula Vilijams je i dalje na mestu 2 u ovoj kategoriji, odmah iza Ferarija.

Partnerstvo sa Renoom označava početak nove ere za Vilijams koji je več neko vreme u procesu rekonstrukcije kadrova tima, a najveća promena je dovođenje bivšeg čoveka Meklarena, Majka Kuglana na mesto tehničkog direktora od sledeće sezone.

"Reno ostaje u Formuli 1 da postigne uspeh na troškovno efikasan način i partnerstvo sa Vilijamsom ima veliki potencijal da doprinese rezultatu koji smo već postigli sa našim partnerskim timovima", rekao je Bernard Rej, predsednik Reno Sporta F1.

"Vilijams je nedavno preduzeo nekoliko važnih komercijalnih i tehničkih koraka da pospeši svoje rezultate i mi osećamo da je ovo partnerstvo još jedan važan korak u njihovom planu reorganizacije. To sve dokazuje koliko je tim odlučan da postigne svoje rezultate, što se perfektno poklapa sa našim ciljevima."

U ovom trenutku svi prizvđači mogu snabdevati ne više od tri tima. Uz šampionski Red Bul, Lotus Reno GP i Tim Lotus, Vilijams će biti četvrta ekipa kojoj će ovaj proizvođač dostavljati agregate. Ovo je verovatno još jedan od ustupaka koju je učinila konkurencija ne bi li se Reno privoleo da odustane od turbo motora sa 4 cilindra za sezonu 2013. i pristane na već sada izmenjenu i usvojenu konfiguraciju V6 turbo motora, te odlaganje iste za sezonu 2014. Ovim su dobili svi, a čini se najviše Vilijams.