Virdžin potpisao ugovor o saradnji sa Meklarenom


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 03.07.2011.


Virdžin potpisao ugovor o saradnji sa Meklarenom

©

Ugovor se odnosi na korišćenje Meklarenovih fabričkih resursa u koje spadaju vazdušni tunel, simulatori, "CFD" i "CAE" tehnologija, znanje i kapaciteti u oblasti snabdevanja i strategije.

Marusija će nastaviti rad na CFD tehnologiji na kojoj se dosadašnji rad tima striktno bazirao, ali će koristiti i Meklarenov vazdušni tunel kao i njihove CFD kapacitete kako bi se povećao obim razvoja.

Tehničko partnerstvo podrazumeva i uključivanje Meklarenovog kadra u tim, za rad na poslovima koje Konkord ugovor dozvoljava.

Sa druge strane partnerstvo nije na nivou i bazi na koji Meklaren sarađuje sa Fors Indijom, odnosno dostava menjača i KERS-a u sklopu sa Mercedesovim motorom, već tehničke odnosno tehnološke prirode. Na sve ovo čelnici Marusije Virdžin potvrdili su da će se saradnja sa Kosvortom, dobavljačem motora, nastaviti.

Tim je veoma ponosan i na kupovinu tehničkog centra "WRT" u Benberiju od Nika Virta, bivšeg tehničkog partnera. U prelaznom periodu od dve godine on će biti jedan od oslonaca tima, dok će u međuvremenu na istom mestu nastati nova veća fabrika tima koja će grupisati poslove tima na jedno mesto.

Pet Simonds, bivši čovek Renoa, zaposlen je na mestu konsultatnta u timu od februara, a na toj funkciji će i dalje ostati, tako da je njegova uloga u trenutnom i budućim procesima sigurno od velikog značaja.

Marusija Virdžin Rejsing je ovim potezima dobila novu motivaciju i viziju pred za njih domaći Gran pri na Silverstonu ove nedelje.

Mali timovi uvideli su da sa doskorašnjim stanjem stvari teško mogu "dobaciti" i do boda ako se ne desi neka veća kvalitativna promena. Prvi je u promene krenuo Tim Lotus, koji j prošle godine potpisao ugovore sa Renoom i Red Bulom o dostavi motora i menjača, a ove godine potpisao ugovor sa Vilijamsom o korišćenju vazdušnog tunela. HRT je potpisao ugovor sa Vilijamsom o dostavi menjača takođe za ovu sezonu, a sada radi i na saradnji sa Mercedesom oko ustupanja vazdušnog tunela. Virdžin je uvideo da je poslednji trenutak da se preduzme nešto i to je po svemu sudeći odradio na najbolji mogući način napravivši veliki korak napred.