Podrška Magnusenu sa svih strana


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 09.09.2014.


Podrška Magnusenu sa svih strana

©WilliamsF1

Magnusen ima veoma dobru debitantsku sezonu u Meklarenu, gde je zamenio Serhia Pereza i konstantno se bori za poziciju u prvih 10. Sezonu je startovao završivši na sjajnom drugom mestu u Australiji, nakon čega je na još 6 trka upisao bodove.

Magnusen je bio deo sjajne borbe sa Alonsom, Batonom i Fetelom pre 2 vikenda na stazi Spa, gde je na kraju bio kažnjen sa 20 sekundi jer je Alonso izašao sa staze.

Slično se desilo u Monci tokom borbe sa Botasom, gde je dobio kaznu od 5 sekundi pošto nije ostavio dovoljno prostora Botasu u drugom delu prve šikane, što je Finca nateralo da istu preseče. Danac je nakon uračunate kazne završio trku na 10. poziciji.

Trkački direktor Meklarena, Erik Bulije, pohvalio je agresivni stil vožnje mladog Danca i savetovao mu da nastavi tim stopala, iako je kažnjen na prethodne dve trke.

"Oduševljen sam njegovim nastupom, jasno je da napreduje. Možda malo više forsira, pošto automobil ne može da isprati njegove apetite za boljim rezultatom, ali jasno je da daje sve od sebe. Smatram da su njegovi potezi dobri za njega samog a i za fanove, koji vole da vide mlade vozače koji staju na crtu velikim momcima F1. Samopouzdanje mu ubrzano raste i to je sjajno za njegovu vožnju, koja će se sigurno poboljšavati", zadovoljno je izjavio Bulije.

Šef Red Bula, Kristijan Horner, smatra da situacija Magnusen/Botas nije ništa drugo do običan trkački incident, pogotovo ako se uzme u obzir da su se sjajno i žestoko obojica borila.

"Mislim da je kažnjen jer mu nije ostavio dovoljno prostora i to je skroz drugačije od onoga što se desilo u Spa. Lično, smatram da je u krivini 1 bio običan trkački incident. Imao je unutrašnju putanju i želeo je da je zadrži. To nije "Nakon vas gospodine" situacija, to je trka, borba točak uz točak. Napravio je ispravan potez, ali sudije misle drugačije", izjavio je Horner.

Sa druge strane, Botas takođe nije siguran da je Magnusen trebalo da bude kažnjen za defanzive poteze tokom borbe u Monci. Posle trke je izjavio da je vožnja njegovog rivala bila na granici, što je sasvim prihvatljivo.

"Teško je reći da li je to bilo za kaznu. Ja nisam imao nigde da idem, morao sam da presečem šikanu. Nisam ga mogao obići iako smo bili jedan uz drugog. Na kraju, kazna meni nije ništa značila jer sam svejedno morao da ga obilazim", rekao je Botas.