Još jedan podium za Rikjarda, Fetel peti


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 05.07.2014.


Još jedan podium za Rikjarda, Fetel peti

©RedBullF1

Start trke nije dobro krenuo za četvorostrukog šampiona, jer je brzo izgubio poziciju od Batona, Magnusena i Hamiltona, te je restart dočekao na petoj poziciji. Tokom prekida trke i crvene zastave, tim je odlučio da obojici vozača zameni opcione pneumatike za tvrde, jer su verovali da će im se takva strategija isplatiti.

Kada je trka restartovana, Daniel se mučio da nađe pravi tempo, te su ga obišli i Botas i Alonso. On je otišao u boks u 15. krugu i plan je bio da još jednom zameni gume, ali su tokom trke odlučili da ostane i pokuša da dođe do kraja. Zahvaljujući dobroj vožnji, par sjajnih preticanja i jednom zaustavljanju, uspeo je da se popne na treće mesto. Iako je bio 10 sekundi ispred Batona i još 15 krugova do kraja, na Meklarenu su pneumatici bili 13 krugova svežiji. To je zamalo dovelo do novog duela, jer je Daniel prošao kroz cilj samo 1.8 sekundi ispred Britanca. Ovo je nazvao najboljim trećim mestom koje je osvojio.

"Sjajno se osećam. Obično nisam ovoliko uzbuđen oko trećeg mesta, ali danas je ovo bilo nešto posebno. Nakon lošeg startnog mesta imali smo sjajnu trku i sav trud se isplatio. Pogotovo sam zadovoljan našom odlukom za jedno zaustavljanje, što nije bio prvobitan plan. To je dovelo do male ranjivosti na kraju trke jer mi se Dženson skroz približio. Međutim, na kraju se rizik isplatio", uzbuđeno je rekao Daniel.

Šef tima, Kristijan Horner, stavio je akcenat na Fetelovu uzbudljivu borbu točak uz točak sa Alonsom. Rekao je da je odluka tima bila da na oba auta stave tvrđe gume za restart, što je trebalo da im donese više opcija. Ranim pit stopom smo probali da rešimo situaciju sa Meklarenima ispred nas, što je uspelo, ali Seb nije mogao da završi samo sa jednim zaustavljanjem.

"Nakon što je ušao drugi put u boks, pao je iza Fernanda i onda je imao neverovatnu borbu, gde je na kraju i odneo pobedom sjajnim manevrom. Međutim, to ga je koštalo previše vremena i nije uspeo da sustigne vodeću četvorku i peto mesto je predstavljalo maksimum", objektivno je sagledao Horner.

Duel između dva šampiona je bio sjajni prikaz trkačnih veština, pogotovo kad su tako blizu. Ni jedan vozač nije predstavljao opasnost za onog drugog, što je najteže. Sebastian je međutim, napravio odlučujući potez u 46. krugu ulazeći sa unutrašnje strane na startno ciljnom pravcu. Takođe i timski radio je bio usijan duže vremena, jer su vozači optuživali jedan drugog za prekršaje.

"Bilo je veoma blizu u duelu, možda i previše. Previše sam uneo emocija pa sam i ja počeo da se žalim timu za Fernandove izlaske sa staze. Ne mislim da ljudi previše mare da li je auto bio malo više levo ili desno. Dobio sam poruku da treba da poštujem ograničenja staze i da se Fernando više puta žalio, što je i mene nateralo da počnem to da radim. Očekivao sam treće mesto danas jer je tempo bio tu, ali je strategija zakazala. Jedva čekam da stigne domaća trka u Nemačkoj, to je uvek poseban događaj za mene", poručio je najmlađi šampion u istoriji.

Danielovih današnjih 15 poena ga drže na trećem mestu u generalnom plasmanu. On sada ima 98, 11 više od Alonsa. Sebovih 10 sa Silverstona su mu dovoljni za, ne tako očekivano, sedmo mesto i 70 bodova ukupno.