Hamilton pobedio na Silverstonu


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 05.07.2014.


Hamilton pobedio na Silverstonu

©SkySport

Luis Hamilton je pobedom u potpunosti iskoristio odustajanje Nika Rozberga usled problema sa menjačem i smanjio prednost nemca u šampionatu na samo 4 boda. Valteri Botas je po drugi put za redom na podijumu, ovog puta na drugom mestu, a prvu trojicu kompletira Danijel Rikardo iz Red Bula.

Rozberg je poveo trku, dobro su stratovali i vozači Meklarena, a Fetel je izgubio poziciju i od Luisa Hamiltona i pao na peto mesto.

Ipak, prava drama se dešavala na začelju gde su se vozači Vilijamsa i Ferarija pokušavali probijati napred.

Kimi Raikonen je u otišao široko, van staze i u povratku odskočio na neravnini kraj staze. Zatim je izgubio kontrolu, otklizao u barijeru, a potom se vratio na stazu. Na njega je naleteo Kobajaši, koji je zaklonio pogled Masi, koji je prilično loše startovao. Brazilac je fantastično odreagovao prikočio i "samo", zadnjim krajem svog Vilijamsa udario u Raikonenov Ferari.

Trka je odmah zaustavljena, proglašena je crvena zastava. Masa je uspeo da na tri točka stigne do startno ciljnog pravca ali su oštećenja na vešanju bila velika, pa se morao povući iz trke.

Raikonen je otišao na dodatne preglede u klinički centar i za sada nema informacija da je prtrpeo teže povrede.

Trka je restratovana skoro sat kasnije, A hamilton je uspeo da odmah pretekne vozače Meklarena i dao se u poteru za Rozbergom.

Rozberg je prvi od Mercedesovih vozača otišao po novi set srednje tvrdih guma, dok je Hamilton 5 krugova kasnije otišao po tvrdu smešu. I pored priličnog lošeg servisa, Hamilton je napravio niz brzih krugova i približio se Rozbergu koji se počeo žaliti na probleme sa manjačem. Nekoliko krugova kasnije Nemac je počeo da usporava, u pokušaju resetovanja komandi i eventualnog odlaska do boksa. Međutim, nije uspeo da promeni situaviju pa je 24 kruga do kraja parkirao svoj Mercedes kraj staze.

Hamilton je preuzeo vođstvo, i držao ga sigurno ispred Botasa sve do kraja trke.

Botas je takođe napravio veliki podvig za Vilijams i nadoknadio peh Mase u dvestotom nastupu. Finac se probio nakon restarta ispred Fetela, Alonsa i vozača Meklarena i sigurno držao treće mesto sve do odustajanja Rozberga.

Rikardo je uspeo da nakon srvisa prestigne Batona i uskrati domaću publiku da vidi još jednog domaćeg vozača na podijumu.

Sebastijan Fetel je završio na petom mestu posle velike borbe sa Fernandom Alonsom. Alonso je izgubio možda i ključnih 5 sekundi u odrađivanju stani-kreni kazne koju je zaradio zbog prelaza preko linije startnog mesta pri restartu. Tokom borbe oba vozača su prijavljivali mnoštvo nelegalnih poteza - prlazak preko linije staze, ilegalno koršćenje DRS-a, ilegalno blokiranje...

Sedmo mesto zauzeo je Kevin Magnusen u drugom Meklarenu, osmi je Hilkenberg u Fors Indiji, a prvih deset zatvaraju Danil Kvjat i Žan Erik Vern iz Toro Rosa.

Pored Mase, Raikonena i Rozberga iz trke je odustao i Gutijerez koji je imao kontakt sa Maldonadom, Erikson zbog problema sa prednjim vešanjem kao i Maldonado koji je samo dva kruga do kraja parkirao svoj Lotus kraj staze, dok se dim od ulja pušio iz zanjeg dela bolida.

Prvi van zone bodova je Perez koji je imao kontakt na samom početku trke, pri čemu je najverovatnije oštetio svoj VJM07. Slede Grožan u lotusu, Zutil u Zauberu, Bjanki u Marusiji, Kobajaši u Kejtremu i Čilton u Marusiji.

Čilton je kažnjen zbog odlaska u boks na početku trke zbog prolaska kroz boks kada je proglašena crvena zastava, odnosno trka bila zaustavljena.

Incident između Gutijereza i Maldonada biće ispitan naknadno.

Rezultati Velike nagrade Velike Britanije:

 

 

Poz

Broj Vozač Tim Krug Vreme/Odustao Grid Poena
1 44 Luis Hamilton Mercedes 52 Pobednik 6 25
2 77 Valteri Botas Vilijams - Mercedes 52 +30.1 secs 14 18
3 3 Danijel Rikardo Red Bul - Reno 52 +46.4 secs 8 15
4 22 Dženson Baton Meklaren - Mercedes 52 +47.3 secs 3 12
5 1 Sebastijan Fetel Red Bul - Reno 52 +53.8 secs 2 10
6 14 Fernando Alonso Ferari 52 +59.9 secs 16 8
7 20 Kevin Magnusen Meklaren - Mercedes 52 +62.5 secs 5 6
8 27 Niko Hilkenberg Fors Indija - Mercedes 52 +88.6 secs 4 4
9 26 Danil Kvjat Toro Roso - Reno 52 +89.3 secs 9 2
10 25 Žan-Erik Vern Toro Roso - Reno 51 +1 Krug 10 1
11 11 Serhio Perez Fors Indija - Mercedes 51 +1 Krug 7  
12 8 Roman Grožan Lotus - Reno   +1 Krug 11  
13 99 Adrijan Zutil Zauber - Ferari   +1 Krug 13  
14 17 Žil Bjanki Marusija - Ferari   +1 Krug 12  
15 10 Kamui Kobajaši Kejtrem - Reno   +2 Kruga 22  
16 4 Maks Čilton Marusija - Ferari   +2 Kruga 17  
17 13 Pastor Maldonado Lotus - Reno   +3 Kruga 20  
Odu 6 Niko Rozberg Mercedes   +24 Kruga 1  
Odu 9 Markus Erikson Kejtrem - Reno   +41 Krug 21  
Odu 21 Esteban Gutijerez Zauber - Ferari   +43 Kruga 19  
Odu 19 Felipe Masa Vilijams - Mercedes   + secs 15  
Odu 7 Kimi Raikonen Ferari   + secs 18