Fetel zamalo do pol pozicije


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 04.07.2014.


Fetel zamalo do pol pozicije

©RedBullF1

Kao i kod mnogih drugih timova i za Red Bul, vreme je bio veoma značajan faktor. Variralo je od suvog do potpuno mokrog i bila je tanka granica oko odlučivanja pneumatika, pogotovo što se idealna linija konstantno sušila, dok je ostatak staze bio potpuno mokar. Izlaskom na silkovima dobijete par sekundi, ali rizikujete izletanje ukoliko se i malo dotakne vlažni deo staze. U Red Bulu su imali polovični učinak.

Sebastian Fetel (P2, 1:37.386)
"Bilo je veoma gusto u Q1 i Q2, dosta kasno smo izlazili zbog vremenskih uslova te smo u Q3 izašli dosta rano, ali na kraju to nije bilo ni bitno jer se vreme popravilo. Veoma je teško da znate koliko možete još da forsirate kada su uslovi takvi da imate osećaj da vozite u nepoznato. Zagrevanje vam pokaže koliko je staza vlažna i znate da će se vremena popravljati iz kruga u krug, a to određuje količina rizika koju ste spremni da preduzmete. Čini se da sam na kraju doneo ispravnu odluku što se toga tiče i zadovoljan sam rezultatom."

Daniel Rikjardo (P8, 1:40.606)
"Iskreno, nisam očekivao da idem brže pred kraj sesije, jer je kiša samo dolazila. Nismo se nadali da će staza da se osuši, Fetel je izašao samo zato što još uvek nije postavio vreme. Izgleda da bi trebalo da naučimo nešto iz ovoga, iznenađen sam kako se staza brzo osušila i kako je krug dosta ubrzao. Međutim, idemo dalje."

Kristijan Horner, šef tima
"Ovo su bile izuzetno prepredene kvalifikacije u sve tri sesije jer je vreme bio veliki faktor u sva tri sektora. Momci su sjajno vozili i ušli u Q3, a pogotovo je Sebastian uradio neverovatan posao plasiravši se na drugu poziciju za ukupno šesti startni red na Silverstonu. Nažalost, nismo dobro procenili uslove pred kraj Q3, te bih morao da se izvinim Danielu jer nije izlazio ponovo na stazu, pošto je već postavio vreme. Kako su se automobili dosta dobro držali, očekujemo dobre rezultate iz ovako pomešanog grida."