VN Evrope: Najava


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 23.06.2011.


VN Evrope: Najava

©

Nakon devet godina domaćinsta Nirburgringa u Nemačkoj od 2008. godine VN Evrope se vozi na uličnoj stazi u Valensiji. Za razliku od Monte Karla prilično je brza staza. Ima dosta širokih izletnih zona, ali i neravnina koje od vozača zahtevaju posebnu preciznost, posebno uz betonske zidove koji ne oprašatju pogreške. Staza je izgrađena na mestu stare industrijske marine i odlikuje se fascinantnim zavojima koji se u nekim delovima nalaze uz samu vodu, dok vozači jure i do 300 km/h. Na jednom delu staze bolidi prelaze preko mosta koji je namenski napravljen i spaja južni i severni deo marine.

Dužina staze je 5.419 m, a vozi se 57 krugova. Staza ima 25 zavoja, 11 levih i 14 desnih. Rekord kruga drži Timo Glok (Tojota, 2009) sa vremenom 1:38.683.

Pobednik prve trke je bio Felipe Masa za ekipu Ferarija, a uz njega na podijumu su još stajali Luis Hamilton i Robert Kubica. Ovo je bio Bridžstonov 200-ti i Masin 100-ti nastup.

Pobedu 2009. godine odneo Rubens Barikelo za ekipu Bron GP, drugi i treći su bili Luis Hamilton i Kimi Raikonen. Prošle godine je slavio Sebastijan Fetel, dok su drugi i treći bili vozači Meklarena, Hamilton i Baton.