Has odložio ulazak, FIA planira još jedan tim


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 03.06.2014.


Has odložio ulazak, FIA planira još jedan tim

©Stewart-HaasRacing

Džin Has je potvrdio da novi Formula 1 tim neće stratovati sledeće sezone, već 2016-e.

"Lično bih voleo da se takmičimo i 2015-e. Teško je reći ne ali je situacija takva. Prva godina će svakako biti teška ali mislim da ćemo imati manji period uhodavanja, oko 6 meseci u sezoni 2016, jer ćemo biti bolje pripremljeni", rekao je Has.

"Plan je da startujemo 2016-e, oko toga nema nikakvih sumnji."

Izgradnja evropske "trkačke baze", kao i fabrike u SAD prioritet je tima u narednom periodu. Has će prisustvovati trci u Kanadi kako bi pokupio što više logističkih podataka od budućih rivala. Jedno poznato ime počelo je da se vezuje za američki tim. Nikolo Petruči, bivši šef aerodinamike u Toro Rosu trebao bi biti jedan od vodećih ljudi u ekipi Has. Takođe, poznat je i po dobrim vezama sa Dalarom i Ferarijem koji bi trebali da budu partneri tima.

FIA bi mogla da izda još jednu dozvolu u međuvremenu. Naredne godine na gridu bi se mogao naći tim Forca Rosa (Forza Rossa - Crvena Snaga). Tim bi trebao da predvodi zvanični zastupnik Ferarija za Rumuniju, Ion Bazak koji stoji ispred kompanije Forca Rosa, dok njegova žena Kamelija stoji iza kontrole brenda Maserati.

Šef tima trebao bi biti poznati Kolin Kols, a baza u Nemačkoj koju je nekada koristio HRT. Spekuliše se da je želja jednog od čelnika da agregate za tim isporučuje Reno ali najverovatniji partner je Ferari.

Ipak, pre svega, novi tim treba da položi garanciju od 20 miliona dolara do 23. juna, kako bi priča o novom timu mogla da bude nastavljena.