Bjanki osvjio bodove za istoriju


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 24.05.2014.


Bjanki osvjio bodove za istoriju

©MarussiaF1

Pobeda Rozberga i ponovno zauzimanje vodeće pozicije u plasmanu pomalo je sporedna vest jer je Žil Bjanki uspeo da osvoji prve bodove u karijeri koji su ujedno i prvi bodovi tima sa začelja.

Bjanki je prošao kroz cilj kao osmoplasirani ali je nakon trke degradiran na poziciju 9 zbog kazne od 5 sekundi koja ga je pomerila za mesto unazad.

Vikend u Monaku nije baš mnogo obećavao. Posle solidnih vožnji na treningu Bjanki se kvalifikovao na poziciju 19 za trku ali je nakon zamene manjača degradiran na poziciju 21.

Ključni trenutak za osvajanje prvih bodova desio se u 36. krugu kada je prestigao Kobajašija iz rivalskog Kejtrema i zauzeo poziciju 13.

U tom trenutku još niko nije pomišljao na bodove ali nakon nekoliko odustajanja rivala Bjanki se našao na poziciji 10. Onda je došla loša vest. Bjanki je pozvan da odradi kaznu prođi-kroz pošto je prethodnu kaznu odradio u vreme žute zastave.

Ipak, stvari su opet krenule na ruku Bjankiju pošto su se Magnusen i Raikonen pri kontaktu u jednom trenutku "zaglavili" u krivini, a Raikonen je nakon kontakta morao i po novo prednje krilo. Bjanki je tako napredovao do pozicije 8.

"Konačno imamao bodove. Bilo je veoma stresno kako za mene tako i za bolid. Mislim da je i čitav tim proživljavao isto što i ja. Imali smo kazne i prava je sreća da smo završili u bodovima. Ne mogu ništa više da kažem, cela stvar je potpuno neverovatna za nas", rekao je Bjanki, koji je i pored oštećenja zadnjeg krila koje mu je zadao Kvjat, uspeo da se upiše u istoriju Formule 1 i tima Marusija.

Njegov klupski kolega Čilton takođe je uspeo da završi trku na poziciji 14. On je putem Tvitera čestitao Bjankiju na ostvarenom uspehu u Monte Karlu.