Smedli: Mali koraci napred prioritet za Vilijams


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 21.04.2014.


Smedli: Mali koraci napred prioritet za Vilijams

©WilliamsF1

Vilijams tek treba da ostvari rezultate i uknjiži svoj potencijal sa zimskih testova. Najbolji rezultat je 5. mesto Botasa u Australiji, dok je Masa kada je bio u prilici da ostvari dobar plasman doživeo nekoliko pehova.

Smedli je uveren da se potencijal može iskoristi u Evropi ali samo u slučaju da se ne pokuša uraditi mnogo iz jednog pokušaja.

"Stvari moraju da funkcionišu boje, rad mora biti efikasniji, greške i smetnje moraju biti odstranjene, kao i problemi sa pouzdanošću. Sve to će nas pomeriti na više mesto na gridu. Dolazim iz tima u kome je sve lepo sređeno, neke stvari su mi prilično jasne, dok drugim momcima u timu nisu."

"Pravim analogiju sa Ferarijem, ako sam želeo jabuku sa drveta trebao mi je duži i duži štap, dok u Vilijamsu hodate kroz mnoštvo jabuka i ne znate koju da odaberete. Prva stvar koju trebamo da odradimo je rad na gorućim stvarima."

"Ne možemo trčati i raditi na svim stvarima koje primetimo, moramo  uvideti gde su najveći dobici, to je sistem koji ja najbolji za primenu u F1, po mom mišljenju. Moramo shvatiti gde bismo dobili najviše i šta možemo odraditi za nedelju dve ili mesec dva, a šta moramo da uradimo u nekoliko narednih dana. To je moj deo posla i zbog njega sam ovde", rekao je Smedli.

Smedli veruje da Vilijams treba da bude srećan i u slučaju da poboljšanja koja donesu na naredne trke budu dovoljna samo za zadržavanje trenutnog tempa u odnosu na rivale, ali je uveren da tim može napred.

"Nema sumnje da moramo još da razvijamo bolid. U Kini smo bili na solidnim pozicijama, Masa bi verovatno završio na poziciji 6 da nije imao probleme. Poboljšanja koja smo doneli su proradila što je velika zasluga tima. AKao što sam rekao, nećete videti veliki napredak odjednom, uvek će biti postepen. Imali smo solidan pomak po pitanju performansi bolida. Ne volim da kažem da će nas to pomeriti dalje napred, rađe ću reći da nas takav razvoj može zadržati na trenutnoj poziciji. Ako je u pitanju toliki stepen razvoja, to znači da barem držimo korak sa rivalima."