Hamilton osvojio Veliku nagradu Melazije


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 29.03.2014.


Hamilton osvojio Veliku nagradu Melazije

©MercedesAMGF1

Hamilton je juče na Sepangu osvojio 33. pol poziciju i tako se izjednačio sa Džimijem Klarkom po broju osvojenih pol pozicija.

Posle dobrog starta u kome je odbranio pol poziciju, uspeo je da polako gradi prednost nad Rozbergom koji je pretekao Fetela i Rikardom koji je dobar deo trke bio na četvrtoj poziciji.

Trku nije startovao Serhio Perez u Fors Indiji, odmah na startu bilo je više incidenata.

Bjanki je imao kontakt sa Maldonadom i pri tom oštetio svoj pneumatik. Odlazak do boksa, kao i kazna od 5 sekundi zbog izazivanja incidenta, upropastili su trku vozaču Marusije. Nekoliko krugova kasnije Maldonado je odustao iz trke, da bi potom isto učinio i Bjanki.

Magnusen je imao kontakt sa Rikonenom koji je iz incidenta izvukao deblji kraj. Odvozivši ceo krug na tri točka pao je na začelje i celu trku morao da nadoknađuje izgubljeno u incidentu. Magnusen je uz neplanirani boks i promenu prenjeg krila odradio i kaznu od 5 sekundi.

Najveći tragičar trke svakako je Rikardo koji je dobar deo trke pratio trećeplasiranog Metela. Međutim, na servisu je došlo problema sa demontažom prednjeg levog točka. Previd tima koji je pustio Rikarda iz boksa skupo ga je koštao. Australijanac ipak nije napustio boks pa su ga mehaničari odgurali nazad i dovršili servis. Nekoliko krugova kasnije, pojavio se problem sa prednjim krilom, Oštećeno krilo delom se podvuklo pod prednji desni pneumatik, pa je Rikardo morao na još jedan servis. Nekoliko krugova kasnije, nakon unoštene trke za dobar plasman vozač Red Bula je odustao.

U međuvremenu iz trke su odustali i Vern iz Toro Rosa kao i oba vozača Zaubera. Zutil se zaustavio na startno-ciljnom pravcu a Gutijerez je otišao u boks. Dim iz prednjih točkova ukazivao je na očigledne probleme sa kočionim sistemom na njegovom C33.

Za to vreme Hamilton je sigurnom vožnjom kontrolisao trku praćen Rozbergom i Fetelom koji je javio timu da Rozbergov bolid ispušta ulje ili vodu. To je podgrejalo nade Red Bula da prošlogodišnji šampion može i do drugog mesta, a uz eventualnu kišu koja se spremala i do pobede. Međutim, do promena među prvom trojicom nije došlo do kraja trke.

Iza prve trojke Alonso je uspeo da prestigne Hilkenberga i osvojio četvrto mesto, a na šestom mestu se našao Baton u Meklarenu. On je uspeo da odbije napade mase koji je potom imao duel sa klupskim kolegom Botasom.

Botas je početkom trke dobio instrukcije da ne napada Masu, da bi krajem trke dobio obaveštenje da je brži i da bi trebalo da gao biđe. Istovremeno, Masi je javljeno da je Botas brži te da bi trebalo da ga propusti, kako bi on sa svežijim pneumaticima eventualno ugrozio šestoplasiranog Batona koji je bio na sekundu od vozača Vilijamsa. Brazilac se oglušio o sugestije tima i trku završio na sedmom mestu, dok je Botas osmi. Ipak i ovo je uspeh za preporođeni Vilijams, koji nije imao dvostruki završetak u bodovima još od 2012-e kada su Pastor maldonado i Bruno Sena završili na devetomi desetom mestu.

Na poziciji devet našao se Magnusen u Meklarenu, a poslednji bod uzeo je Kvjat u Toro Rosu. Ovo je drugi završetek oboijice novajlija u bodovima. Kvjat je pokazao svoj potencijal vožnjom najbržeg kruga u prvom delu trke.

Prvi van zone bodova je Grozan u Lotusu. Završetak trke ipak je dobar rezultat za njega i tim koji ima dosta problema na startu ove sezone. Dvanaesto mesto zauzeo je Gržanov prošlogodišnji klupski kolega raikonen. Finac je do cilja napadao Grožana ali ipak nije uspeo da mu preuzme poziciju. Grčevita borba Raikonena sa vozačma na začelju sigurno je delom izazvana oštećenjem bolida pri incident na početku trke. 

Na poziciji trinaest našao se Kobajaši u Kejtremu. Solidno izdanje Japanca i rezultat koji može da odluči poziciju tima na kraju sezone. Četrnaesti je Eriksonu drugom Kejtremu. Novajlija je uspeo ovog puta da završi trku i iza sebe ostavi Čiltona iz rivalske Marusije, koji je ujedno i poslednji vozač koji je završio trku.

Rezultati Velike nagrade Malezije:

Poz Broj Vozač Tim Krug Vreme/Odustao Grid Poena
1 44 Luis Hamilton Mercedes 56 Pobednik 1 25
2 6 Niko Rozberg Mercedes 56 +17.3 secs 3 18
3 1 Sebastijan Fetel Red Bul - Reno 56 +24.5 secs 2 15
4 14 Fernando Alonso Ferari 56 +35.9 secs 4 12
5 27 Niko Hilkenberg Fors Indija - Mercedes 56 +47.1 secs 7 10
6 22 Dženson Baton Meklaren - Mercedes 56 +83.6 secs 10 8
7 19 Felipe Masa Vilijams - Mercedes 56 +85.0 secs 13 6
8 77 Valteri Botas Vilijams - Mercedes 56 +85.5 secs 18 4
9 20 Kevin Magnusen Meklaren - Mercedes 55 +1 Krug 8 2
10 26 Danil Kvjat Toro Roso - Reno 55 +1 Krug 11 1
11 8 Roman Grožan Lotus - Reno 55 +1 Krug 15  
12 7 Kimi Raikonen Ferari 55 +1 Krug 6  
13 10 Kamui Kobajaši Kejtrem - Reno 55 +1 Krug 20  
14 9 Markus Erikson Kejtrem - Reno 54 +2 Kruga 22  
15 4 Maks Čilton Marusija - Ferari 54 +2 Kruga 21  
Odu 3 Danijel Rikardo Red Bul - Reno 49 +7 Krugova 5  
Odu 21 Esteban Gutijerez Zauber - Ferari 35 +21 Krug 12  
Odu 99 Adrijan Zutil Zauber - Ferari 32 +24 Kruga 17  
Odu 25 Žan-Erik Vern Toro Roso - Reno 18 +38 Krugova 9  
Odu 17 Žil Bjanki Marusija - Ferari 8 +48 Krugova 19  
Odu 13 Pastor Maldonado Lotus - Reno 7 +49 Krugova 16  
Odu 11 Serhio Perez Fors Indija - Mercedes 0 +56 Krugova 14