Hilkenberg najbrži prvog dana u Bahreinu


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 18.02.2014.


Hilkenberg najbrži prvog dana u Bahreinu

©ForceIndiaF1

Hilkenbergovo vreme u bolidu VJM07, skoro je sekundu bolje od onog koje je postavio Fernando Alonso u Ferariju F14T. Upravo je Španac i izazvao prvu od četiri crvene zastave tokom sesije. Test je kasnio pola časa zbog konfuzije u rasporedu redara, a potom je oblačić dima iz Alonsovog Ferarija izazvao prvo zaustavljanje testa.

Luis hamilton u Mercedesu imao je prilično uspešan dan, bez problema sa bolidom W05. Mercedesov as je postavio treće vreme dana.

Četvrto vreme postavio je Kevin Magnusen u Meklarenu. Uz četvrto vreme novajlija je odvozio, pored Zutila, preko 80 krugova prvog dana.

Fetel je zauzeo peto mesto gledajući vremena kruga ali je taj podatak manje bitan jer tim i dalje muči Renoov motor, odnosno pregrevanje. Šampion je napravio nekoliko krugova, a onda je zaustavio svoj RB10, što je izazvalo novu crvenu zastavu i prekid. Red Bul je prvog dana odvozio ukupno 14 krugova, što je "uspeh" odnosno dve trećine odovženih krugova na Herezu. Ipak, nepouzdanost dosta utiče na ispitivanje performansi pa je brzi krug Fetela preko 3 sekunde lošiji od onog koji je odvozio Hilkenberg. Ako je za utehu ili nadu, iz tima su izjavili da imaju sasvim drgačije probleme u odnosu na dosadašnje.

Adrijan Zutil u Zauberu postavio je šesto vreme. Nemac je imao okretanje u krivini 1 što je izazvalo treći prekid dana.

Da nije sve potpuno crno kod timova sa Renoovim motorm demonstrirao je Robin Frajns u Kejtremu. Tim je nakon problema na Herezu uspeo da odvozi 68 krugova prvog dana u Bahreinu, što je, gledajući celukupnu situaciju, ogroman napredak.

Danil Kvjat je postavio osmo vreme za Toro Roso, a zbog problema sa curenjem ulja iz motora izazvao je četvrti prekid prvog dana testa.

Deveto vreme postavio je Roman Grožan u Lotusu E22. I ovaj tim je imao probleme sa baterijama,a vreme za popravku i analizu problema oduzelo je dobar deo vremena za test, pa je Kejtrem u najboljoj poziciji po pitanju pouzdanosti među timovima sa Reenoovim motorom.

Felipe Masa u Vilijamsu i Žil Bjanki U Marusiji imali su ograničeno učešće prvog dana testa, zbog problema sa sistemom sa gorivo, softverom i elektronikom.

Rezultati prevog dana testa u Bahreinu:

1. Niko Hilkenberg - Fors Indija, 1m36.880s, 78 krugova

2. Fernando Alonso - Ferari, 1m37.879s, 64 kruga

3. Luis Hamilton - Mercedes GP, 1m37.908s, 74 kruga

4. Kevin Magnusen - Meklaren, 1m38.295s, 81 krug

5. Sebastijan Fetel - Red Bul, 1m40.224, 14 krugova

6. Adrijan Zutil - Zauber, 1m40.443s, 82 kruga

7. Robin Frajns - Kejtrem, 1m42.534s, 68 krugova

8. Danil Kvjat - Toro Roso, 1m44.346s, 5 krugova

9. Roman Grožan - Lotus, 1m44.832s, 8 krugova

10. Felipe Masa - Vilijams - nema vreme, 4 kruga

11. Žil Bjanki - Marusija - nema vreme, 3 kruga