Baton: GP2 bolidi će imati skoro istu brzinu


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 04.02.2014.


Baton: GP2 bolidi će imati skoro istu brzinu

©McLarenF1

Na prvom testu sezone na Herezu, samo tri vozača su postavila brže vreme od prošlogodišnjeg najbržeg vremena GP2 bolida na istoj stazi. Iako uslovi nisu bili identični, a većina timova se fokusirala na pouzdanost umesto na performanse, najbolje vreme koje je postavio Kevin Magnusen, samo je 0,724s bolje od najbržeg vremena koje je postavi GP2 auto 2013-e i za 4,397s sporije od najboljeg vremena sa F1 testova iz prošle godine.

"GP2 bolidi biće veoma blizu po vremenima na određenim stazama. Na brzim stazama ćemo biti brži ali ne mnogo brži. Ipak, treba uzeti u obzir da je ovo je prvi test sa veoma novim paketom".

Nova pravila su samnjila silu prijanjanja i timovi rade sve kako bi paket poboljšali koliko je moguće, a izvlačenje snage iz V6 turbo motora tek dolazi na red. Pored toga, bolidi su teži, a po Batonovom mišljenju i Pirelijeve gume su sporije.

"Mislim da su srednje dvrde gume (medium) sporije od prošlogodišnjih. Bolidi su teži, što je za oko 1,2s usporenje zbog težine. To je ukupno 1,6 do 1,8 sekundi samo zbog ove dve promene. Zbog toga svega će bićemo sporiji", rekao je Baton.