Ferari otkrio probleme sa tvrdom smešom guma


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 07.06.2011.


Ferari otkrio probleme sa tvrdom smešom guma

©

Fernando Alonso vodio je u početnim fazama trke u Španiji, ali kasnije u trci pao je u plasmanu i bio prestignut za čitav krug od strane vodećih, a sve posle prelaska na tvrde gume.

Pet Fraj, novi tehnički direktor tima, koji je nasledio Alda Kostu, izjavio je da je tim otkrio probleme koji su ih mučili u Barseloni.

Učiniti da tvrde gume "rade" prilično je težak posao. Pojedini manji timovi neće uspeti da to učine uopšte. Imate nekoliko timova među kojima se pravi velika razlika pogotovu kada gume postanu zagrejane. Imali smo problema na kojima smo radili prethodne nedelje i sada prektično razumemo problem koji imamo na tvrdim gumama. Sada radimo na otklanjanju tih problema", rekao je Fraj.

Pireli je predstavio novu verziju tvrde gume i ona će najverovatnije biti korišćena na Silverstonu.

Timovi će u Kanadi koristiti meke i super meke gume. Fraj očekije da će biti manje izazova po pitanju guma nego prošle godine.

"Staza je pomalo slična Monaku, veći deo problema svodi se na kočenje i trakciju-prijanjanje i trenje gume o podlogu. Kočenje je uvek izazov u Kanadi čak i kada uzmemo za poređenje Monako. Trakcija, odnosno kako bolid koristi i troši gume u krivinama i na izlasku iz njih biće ključ trke pošto je pitanje koliko brzo će ih pojedini trošiti."

"Koristićemo iste dve smeše kao u Monaku, ali ako ništa drugo nadam se da će biti malo manje problema nego prošle godine, zato što su smeše malo tvrđe."

Fraj je dodao da će Ferari na svom bolidu imati modifikacije difuzora i zadnjeg krila.