Ferari i Šel predstavili agregat 059/3


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 20.12.2013.


Ferari i Šel predstavili agregat 059/3

©FerrariF1

Ferarijev novi agregat za sezonu 2014, imenovan kao 059/3, prikazan je u Maranelu i to na prezentaciji za odbarane goste. Zvanični snimak zvuka agregata pušten je na prezentaciji i već je poprimio više simpatija od konkurenata.

Model je dobi naziv po sezoni koja se vozi i trenutnoj verziji u vreme prezentacije.

"Kao rezultat pravila za sezonu 2014 ne pričamo više notorima već o pogonskim jeinicama. Ovo je veoma kompleksan projekat na kome smo radili u prethodne dve godine. Motor je zapremine 1600 cc sa turbinom i 100 kg goriva koji mogu biti korišćeni u trci. Tu je i turbo punjač i električni motor koji će se ponašati kao generator, pokretan uz pomoć izduvnih gasova. Kao što je i do sada bio slučaj drugi motor će korititi kinetičku energiju kočenja, a imaće dva puta veću snagu od dosadašnjih uređaja. Sva električna energija skupljena iz električnih motora, biće skladištena u mnogo veće i moćnije baterije u odnosu na dosadašnje ali će i dalje biti smeštena ispod rezervoara za gorivo. Sistem kontrole elektronike biće puno sofisticiraniji kako bi koordinisao i kontrolisao sve nove elektro uređaje", rekao je Luka Marmorini, vodeći čovek Ferarija za sektor motora i elektronike.

Šel, tehnički partner Ferarija, podržao je čitav događaj i prezentovao razvoj goriva, lubrikanata i tečnosti za projekat 2014.

Od početka projekta Šel je isprobao oko 50 verzija Šel "V-Power" trkačkih goriva na probnom stolu, a nekoliko odabranih smeša prolazi završne faze ispitivanja.

Maziva i ostali lubrikanti takođe su prošla kroz brojna ispitivanja zbog veće zahtevnosti u sezoni 2014, usled korišćenja manjeg broja agregata i menjača.

Šel razvija proizvode za Formulu 1 još od 1950-e i od tada je pobedio sa Ferarijem na preko 160 trka.