Najavljeni test vozači za 2014. godinu


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 07.12.2013.


Najavljeni test vozači za 2014. godinu

©RedBullF1

Za Sebastiana, 2014. će biti treća godina zaredom u svojstvu rezervnog i test vozača. Švajcarac je prvi put dobio ovu ulogu 2008. godine nakon čega je od 2009. vozio za Toro Roso. U svojih 55 trka za sestrinski tim osvojio je 29 bodova i uspešno odvezao 13.000 km tokom više od 2600 krugova.

Od povratka u tim na mestu test i rezervnog vozača 2012. kombinovao je timske obaveze sa trkama u drugim klasama, kada je i prvi put debitovao na 24 časa Le Mana. Tokom 2013. na World Endurance Championship trkama je sa svojim timskim kolegom osvojio pobedu na poslednjoj trci u Bahreinu, dok se još 3 puta penjao na podijum tokom sezone, uključujući i drugo mesto na Le Manu.

Antonio Feliks da Kosta već ima nekog iskustva kao rezervni i test vozač u timu, kada je menjao Sebastiana na nekoliko trka tokom sezone 2013. Portugalski vozač je takođe gradio iskustvo u najbržem cirkusu tokom testova mladih vozača 2013. u Silverstonu kao i na testovima 2012. u Abu Dabiju, kao i nekoliko reklamnih vožnji za tim tokom protekle sezone.

Ove godine se takmičio u Reno 3.5 seriji, gde je pokupio 3 pobede i zauzeo treće mesto u konačnom plasmanu. Takođe je prošlogodišnju pobedu na velikoj nagradi u Makau krunisao ovogodišnjim drugim mestom na prestišnoj F3 trci.

Nakon potvrde test postave za narednu sezonu, Kristijan Horner je bio zadovoljan. “Drago nam je što smo u mogućnosti da objavimo vest o potpisivanju ugovora sa Sebastianom i Antoniom. Sledeća sezona donosi ogromne promene u Formulu 1 nakon dugo vremena među kojima i povratak više sezonskih testiranja. Zbog toga je potvrda ova dva vozača velika stvar za tim.”

”U Sebastianu vidimo veliki potencijal, on je vozač sa puno iskustva u Formuli 1 i to će biti neprocenjivo. Antonio je, sa druge strane, talenat u najavi sa kojim smo već imali prethodnih iskustava. Ja sam siguran da će njegov doprinos razvoju tima biti podjednako značajan u narednoj sezoni, za koju sam siguran da će biti veoma zahtevna.”