Masa odlazi u Vilijams


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 10.11.2013.


Masa odlazi u Vilijams

©WilliamsF1

Vilijams je objavio danas da je potpisao ugovor sa Felipeom Masom za sezonu 2014. Masa je sa Ferarijem osvojio 11 Velikih nagrada i 36  podijuma, a postao je dostupan kada je objavljeno da će Kimi Raikonen doći u Ferari.

"Jako smo uzvuđeni i oduševljeni što možemo potvrditi vozačku postavu za sezonu 2014 i poželeti dobrodošlicu Felipeu Masi u Vilijamsovu familiju. On je izuzetno talentovan i pravi borac na stazi. Sa sobom donosi i ogromno iskustvo pred novo poglavlje u našem takmičenju. Valteri je takođe cenjeni član našeg tima i drago mi je da je demonstrirao svoj talenat u zahtevnim uslovima u Montrealu. Od njega tek očekujemo da pokaže još puno toga", rekao je Frenk Vilijams, šef tima.

"Drago nam je da možemo da potvrdimo vozačku postavu za sezonu 2014, kao prvi deo obaveštenja koja ćemo objaviti u dolazećim danima. Felipe je demonstrirao svoj talenat i brzinu tokom prethodnih godina, kao i sposobnost da pomogne motivacijom i vožnjom timu da dođe do šampionata. Veoma smo srećni što nam se pridružuje pred novu sezonu. Sa druge strane Valteri je jedan mladi talenat koji je odradio dobar posao u svojoj debitantskoj sezoni. Potrudićemo se da mu damo bolid koji zaslužuje da bi nam pokazao koliko je dobar".

"Ova objava je jedan od ključnih koraka napred ka našem cilju - povratku Vilijamsa na vrh grida, kao i deo našeg plana da osiguramo da ćemo biti jači u sezoni 2014 i na dalje. Stabilnost predstavljaju dugoročni ugovori sa vozačima, Mercedes kao partner u sferi agregata, kao i jača finansijska osnova koja će takođe doprineti uspehu Vilijams F1 tima", rekla je Kler Vilijams, zamenica šefa tima.

"Vilijams je jedan od najuspešnijih i najvažnijih timova u svetu Formule 1. Kada sma bio dete sanjao sam o vožnji za Vilijams, Ferari, Meklaren i drago mi je da potpisujem ugovor sa još jednom ikonom sporta posle vremena provedenog u Ferariju. Takođe, lepo je setiti se da su neki od najvećih brazilskih vozača vozili za Vilijams i cementirali čvrst nacionalni link sa timom. Sa tako velikom promenom u pravilima u sezoni 2014, nadam se da će moje iskustvo biti od koristi i pripomoći timu da izađe iz perioda poteškoća. Još od početka karijere nisam video ovoliko promena u sezoni i potpuno sam spreman da radim sa svima u Grouvu kako bi pronašli pravac u povratku na vrh. Spreman sam da radim naporno od samog početka na nečemu što je novi uzbudljiv izazov u mojoj karijeri", rekao je Felipe Masa.

"Srećan sam što ostajem u timu i u svojoj drugoj F1 sezoni. Poznajem sve u timu više godina, prvo kao test vozač, a sada i kao vozač trka, osećam se kao kod kuće. Imam veru u Vilijams i znam da možemo puno bolje u budućnosti nego što postižemo danas. Radujem se što će Felipe biti moj timski kolega. On je brz i iskusan vozač. Zajedno ćemo gurati do maksimuma kako bi poboljšali auto i osvojili što više bodova u sledećoj sezoni. Radićemo tokom zimske pauze kako bi osigurali i spremili za izazove u sezoni 2014. Želim da se zahvalim svima u Vilijamsu, posebno Frenku, Kler i menadžmentu na poverenju koje su mi ukazali", rekao je Valteri Botas.

Odlaskom Pastora Maldonada iz tima, očekuje se da i venecuelnaska naftna kompanija PDVSA završi sponzorko partnerstvo koje je trbalo da traje do kraja 2015-e. Međutim, tim se o tome nije za sada izjašnjavao. Očekuje se da Masa sa sobom dovede nove sponzore, a da se od PDVSA dobije obeštećenje za prevremeni raskid saradnje ili eventualni sporazumni raskid ugovora.

Masin ugovor predstavljen je kao "višegodišnji", što bi značilo da bi trebao da ostane u Vilijamsu najmanje dve sezone.