Promene za motore odobrene, promene datuma moguće


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 02.06.2011.


Promene za motore odobrene, promene datuma moguće

©

Svetsko veće moto sporta u Španiji danas je takođe objavilo detalje oko promene zapremine motora i ostalih izmena ali je otkrilo i to da je moguće glasanje koje može promeniti datum početka primene pravila.

Sadašnji motori V8 zapremine 2,4l biće zamenjeni četvorocilndričnim motorima zapremine 1,6l sa turbo punjačem od 500 bara, a kao pomoć ovom agregatu dodavaće se KERS jače snage od sadašnjeg koji je u primeni. Motori će sa sadašnjih 18000 obrtaja u minutu biti spušteni na maksimalnih 12000.

Što se tiče aerodinamike, ona će biti bazirana na sadašnjim osnovama, a korekcije i izmene idu ka tome da bolid dobije što čistiji dizajn sa što manje zakrilaca. Veruje se da će nova prvila dovesti do manje potrošnje koja će se smanjiti za oko 35% što je otprilike 50l goriva po bolidu.

Takođe radi se i na smanjejnu visine nosa odnosno prednjeg dela bolida, kako bi se poboljšala bezbednost i preglednost.

Menjači bi takođe trebalo da imaju duži vek trajanja, sa sadašnjih 4 trke vek trajanja će biti povećan na 5, a ista situacija bi trebala da se desi i sa motorima posle godinu dana. Minimalna težina bolida koja je povećana ove godina na 640 kilograma biće dodatno povećana na 660kg.

Sve ovo trbalo bi da dovede do smanjenja troškova. FIA će sada konsultovati glavne učesnike u sportu i u zavisnosti od ishoda konsultacija može zakazati glasanje koje će dovesti do promene datuma primene ovih pravila.