VN Abu Dabija: Najava


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 30.10.2013.


VN Abu Dabija: Najava

©RedBullF1

Staza Jas Marina, u Abu Dabiju,imala je svoju premijernu trku 2009. godine, čiji je dizajner kao i svih ostalih novih staza, Herman Tilke. Kombinacija je Monaka i Valensije gde je jedan deo ulični, dok je drugi deo sličan 'O Ruž' krivini na Spa Frankoršampu sa deonicima na kojima se može postići brzina do 320km/h. Vozi se 55 krugova, dužina kruga je 5 554m, a vladar staze je šampion Sebastian Fetel, koji drži i najbrži krug trke u vremenu 1:40.279. Staza ima devet desnih i jedanaest levih krivina i jedna je od staza na kojoj se vozi suprotno kazaljkama na satu.

Stazu takođe karakteriše i neverovatno osvetljenje, koje omogućava jednostavan prelaz iz dana u noć, bez problema za vozače. Izlazak iz boksa i "pit lejna" leži pod zemljom, po izlasku iz boksa vozači idu ka tunelu, prolaze ispod staze i izlaze na površinu.

Postoji 50 000 sedišta za gledaoce i sve tribine su natkrivene. Pored toga Ferari je otvorio svoj zabavni tematski park na 200 000 kvadratnih metara kraj staze. Posetioci će moći da uživaju u oko 20 atrakcija, od kojih je verovatno najzanimljiviji rolerkoster 'Formula Rosa' koji će se kretati brzinom od 240 km/h. Slike su neverovatne, pa ako neko planira na ovaj Gran Pri, nemojte propustiti ovaj jedinstven doživljaj, bili ljubitelji Ferarija, Meklarena, Red Bula ili bilo koje druge ekipe.

Na stazi se 2010. odigravala prava drama, zadnja trka u sezoni, a u igri su bila četiri vozača za osvajanje naslova svetskog prvaka, Fetel, Alonso, Veber i Hamilton. Iako je Špancu bilo dovoljno četvrto mesto za osvajanje naslova, završio je sedmi, jer nije uspeo da reši enigmu zvanu Vitalij Petrov, te je naslov otišao Sebastianu Fetelu.

Što se tiče DRS zona,Fia nije uvodila nikakve promene. Kao i 2012-e, zone će biti locirane na dva najveća pravca. Prva zona ima tačku detekcije 40 metara pre skretanja u sedmu krivinu, sa aktivacijom 390 metara nakon izlaska iz iste. Druga tačka detekcije je 50 metara iza krivine osam, dok je aktivaciona temenu krivini 10.

U međuvremenu jedina promena koja se desila na stazi su instalirane ležeće neravnine, odnosno prepreke nalik "ležećem policajcu", slične onima koje su postavljene u prvoj šikani u Monci. One su instalirane na 2 metra izvan staze, oko krivina osam i jedanaest.

Kao i u Indiji prošlog vikenda, Pireli donosi meke (žuta) i srednje tvrde (narandžasta) gume.

Satnica:

Petak:

1. trening: 10:00

2. trening: 14:00

Subota:

3. trening: 11:00

Kvalifikacije: 14:00

Nedelja:

Trka: 14:00