Raikonen se vraća u Ferari 2014-e


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 09.09.2013.


Raikonen se vraća u Ferari 2014-e

©FerrariF1

Ferari će tako imati na papiru trenutno najjači vozački sastav u Formuli 1. Raikonen će doći na mesto svog nekadašnjeg klupskog kolege, Felipea Mase, a voziće u paru sa čovekom zbog koga je isplaćen da bi godinu dana ranije završio ugovor.

Odluka da se upare Alonso i Raikonen je ogromna promena u dosadašnjoj Ferarijevoj filozofiji, koja je jasno definisala prvog vozača - Šumaher od 1996 do 2006 i Alonso u poslednje četiti godine.

Ferari je sada odlučio da ima dva lidera u timu, a takva politika je bila kada su Raikonen i Masa bili duo Ferarija od 2007 do 2009.

Partnerstvo i rivalitet između dvojice šampiona se svakako očekuje, Alonso i Raikonen su dvojica od četvorice trenutno najboljih vozača uz Hamiltona i Fetela.

Alonso je poznat da ne trpi rivala u timu. Njegova jednogodišnja karijera u Meklarenu bila je puna turbulencija, jer je novajlija Hamilton već u prvim trkama bio na nivou iskusnog šampiona. Međutim, Alonso je po odlasku iz tima izjavio da problemi nisu bili sa Hamiltonom, već sa timom koji nije ispunio obećanja vezana za njegov status.

Ferari je želeo da zameni Masu sa vozačem koji će doneti mnogo stabilnije vožnje, a samim tim i bolje rezultate, a najpodesniji kandidat za takvu promenu je svakakao Raikonen. Finac je imao opciju da ostane u Lotusu, ali mu tim nije pružio dovoljno garancija da ima tehničke i finansijske mogućnosti da se takmiči u vrhu i sledeće sezone. Pored toga zgubili su visoko cenjenog tehničkog direktora Džejmsa Elisona, koji je prešao upravo u Ferari, a i Raikonenova zarad je kasnila ove sezone.

Raikonen je prvi vozač posle Gerharda Bergera koji se vraća u u tim. Berger je napustio Ferari 1989 da bi se priključio Meklarenu, a potom se vratio 1993. godine.

"Ledeni" je napustio Ferari 2009-e, kada je imao ugovor za još jednu godinu ali je tim morao da se otarasi ili njega ili Mase da bi napravio prostor za Alonsa. Tim se tada odlučio da Masa ostane. Brazilac je 2008-e i deo 2009-e kada je vozio, sve do VN Mađarske i udesa, uspeo da ostvari bolje rezultate od Finca. Ipak, posle udesa tim nije mogao da odbaci Masu, uzimajući u obzir čitav splet događaja.

Ferari je želeo da Raikonen bude vođa kakav je da tada bio Šumaher ali to u njemu nisu pronašli. Alonso je imao tu crtu i odmah se postavio kao lider pored Felipea Mase.

Ipak, Masa je bio izgleda previše slaba podrška prvoj zvezdi tima. Sa druge strane Španac nije uspeo da osvoji titulu za tim i pored svojih kvaliteta, pa su tenzije između Ferarija i Alonsa u poslednje vreme takođe počele da rastu. Raikonen će doći kao velika podrška čitavom timu i reper za performanse Feranada Alonsa. Ako Španac ne bude bio na vrhunskom nivou "Ledeni" će to najverovatnije iskoristiti, nasuprot odlazećem Masi.