Velika nagrada Mađarske: Najava


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 24.07.2013.


Velika nagrada Mađarske: Najava

©Pirelli

Prošlogodišnja slika iz najave, izgleda da je sušta suprotnost jer meteorolozi predviđaju da će temperatura vazduha biti preko 30 stepeni, dok će na stazi dostizati i čitavih 50. Biće zanimljivo videti ko će se najbolje snaći u ovakvim uslovima sa novim Pireli pneumaticima. Sigurno je da je Mercedes hendikepiran zbog odsustva sa testa i manjka iskustva sa novim gumama. Uz to, ovaj tim ima velikih problema sa degradacijom guma na zadnjoj osovini.

Hungaroring je zahtevna staza, na kojoj je preticanje skoro nemoguće, a jedino pravo mesto za pokušaj obilaženja je startno-ciljni pravac na kome se postiže maksimalnih 290km/h.

Kvalifikacije su veoma bitne kao i u Monaku zbog pomenute konfiguracije staze.

Hungaroring se nalazi na dvadesetak kilometara od Budimpešte. Prva trka vožena je 1986. godine, a na njoj je slavio Nelson Pike.

Opisuje se kao dosadna staza, ali imali smo priliku da gledamo i neke od zanimljivih trka. Tako je 1990. godine Tjeri Butsen pobedio Ajrtona Senu za 0,3 sekunde, iako je Butsen vozio sporiji Vilijams, Sena nije mogao naći načina da ga prođe. Trka u sezoni 1997. bila je najzanimljivija te godine, Dejmon Hil u Erouzu  sa tvrdim Bridžston pmeumaticima, senzacionalno je prošao pored Žaka Vilneva i Mihaela Šumahera, ali mu je pobeda izmakla zbog kvara na bolidu u zadnjem krugu, te je slavio Vilnev. Ipak, najnezaboravnija pobeda je ona Nelsona Pikea 1989. godine kada je slavio startujući sa 13-e pozicije. Sve su ovo su retki trenuci u istoriji ove trke. Trku iz 2009. godine zasenila je nesreća Felipea Mase na drugom delu kvalifikacija u subotu, kada ga je u glavu pogodio deo sa bolida Rubensa Barikela, pri čemu se Masa onesvestio i udario u zaštitnu ogradu.

Najviše pobeda ima Mihael Šumaher - četiri, a slede Sena i Hamilton sa tri, te Pike, Vilnev i Hakinen sa dve. Kod konstruktora najviše pobeda ima Meklaren 11, Viliajms 7 i Ferari 5.

Na stazi se vozi 70 krugova i to 4 381m po krugu, pri čemu se ukupno odveze 306 kilometara i 630 metara. Prošle godine pol poziciju je osvojio Luis Hamilton, a zatim je i trijmfovao na trci u nedelju.

Za ovu godinu FIA je odlučila da uvede i drugu DRS zonu. Kao što je slučaj i ranijih godina, prva DRS zona nalaziće se na startno-ciljnom pravcu, dok će zona detekcije biti pre poslednju krivinu. Druga DRS zona smeštena je posle prve krivine. Ove dve zone imaju jednu zajedničku tačku detekcije.

Pireli je za vreli vikend pripremio meke (žuta) i srednje tvrde gume (bela) i tako odustao od konzervativne smeše (srednje tvrde i tvrde), kojaje prethodno najavljena.

Satnica za VN Mađarske:

-Petak

1. Trening: 10:00

2. Trening: 14:00

-Subota

3. Trening 11:00

Kvalifikacije: 14:00

-Nedelja

Trka 14:00