VN Monaka: Najava


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 25.05.2011.


VN Monaka: Najava

©

Jedna od najlegendarnijih trka nas očekuje ovog vikenda. Kombinacija glamura i prestiža, kako na stazi, tako i van nje, čini je sa Indianapolisom 500 i 24h Le Mana, istorijskom trkom.

Kombinacija preciznosti, tehničke pripremljenosti i doze hrabrosti potrebna je da bi se slavilo na ovoj trci. Staza ne ostavlja mesta za pogreške, jer se armirane barijere nalaze samo na par centimetara od bolida. Nelson Pike stariji je uporedio ovu trku kao 'voziti bicikl u dnevnoj sobi', što zahteva mnogo više koncentracije nego bilo koja trka u današnjem šampionatu.

Bolidi su podešeni sa maksimum "daunforsa", što je veliko opterećenje za kočnice. Preticanje je skoro nemoguće, pa su kvalifikacije više nego bitne. Ulicama Monte Karla se vozi 78 krugova, dužina pojedinačnog kruga je 3.340km, sa 19 krivina, a najbrži krug je odvezao Mihael Šumaher 2004. godine sa vremenom 1:14.439.

Iako je jedna od najopasnijih staza i iako je bio veliki broj ozbiljnih nesreća, dosada je samo bio jedan smrtni ishod. Lorenco Bandini je 1967. godine izgubio kontrolu nad svojim Ferarijem, prevrnuo se, zadobio strašne opekotine i preminuo tri dana posle. Jedna od najpoznatijih nesreća je ona Alberta Askarija iz 1955. godine kada je završio u moru sa svojim bolidom.

Velika imena su slavila na ovoj trci, Sena je slavio šest puta, Mihael Šumaher i Grem Hil, čiji je nadimak 'Mr. Monaco' su slavili pet puta, Alan Prost četiri, dok Stirling Mos i Džeki Stjuart imaju po tri pobede. Na nivou konstruktorskog takmičenja Meklaren ima petnaest pobeda, Ferari osam, Lotus sedam.

Trka je 1950-e godine vožena kao druga u šampionatu i slavio je Huan Manuel Fanđo, nakon toga se 1951. i 1953-54 nije vozila, a 1952. nije bila u sklopu F1 šampionata. Od 1955 godine VN Monaka je redovni član kalendara F1. Sama staza nije pretrpela mnogo izmena, tako da mnogo podseća na originalnu stazu. Raskas krivina je malo promenjena za trku 2003. godine, dok su 2004. napravljene veće izmene, posebno u boksevima, a broj mesta za gledaoce je povećan. Monako je i jedina trka koja nema klasičan podijum, jer tradicionalna proslava dodele pehara se događa na stepenicama kraljevske lože.

Prošlogodišnja trka je bila u znaku Red Bula, sa Markom Veberom kao prvim Australijancem koji je osvojio ovaj GP nakon 1959. i pobede Džeka Brabama. Drugi je bio timski kolega Sebastijan Fetel, a treći Robert Kubica.