Njui: Debakl sa gumama mogao je biti izbegnut


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 30.06.2013.


Njui: Debakl sa gumama mogao je biti izbegnut

©Red Bull

Pireli je želeo da promeni strukturu i umesto pojasa od čelika uvede kevlar, ali su Ferari, Fors Indija i Lotus blokirali odluku. Pireli veruje da pucanja guma na Silverstonu nisu povezana sa prethodnim incidentima, ali Njui misli da je sve moglo biti izbegnuto.

"Ono što sam ja razumeo je, da smo uveli novu konstrukciju ranije, danas ne bismo imali ovakve probleme. Silverston je kombinacija ivičnjaka sa brzim krivinama. Takav slučaj je i sa Nirburgringom, rekao bih".

Nakon dezintegracija gume ranije u ovoj sezoni, Pireli je odbio da prizna da je u pitanju problem sa konstrukcijom i da gume nisu bezbedne. Odbijanje priznavanja bezbedonosnih problema značilo je jedno, da proizvođač mora tražiti saglasnost za promenu. Sada je situacija sasvim drugačija, u pitanju je bezbednost i promena bi trebala svakako biti izvršena.

"Postoje dva bezbedonosna aspekta. Auto koji je imao defekt i tri kila mase koja može ugroziti vozača iza, udarom u kacigu. Iz ovoga bi trebali svi da naučimo lekciju, bio bih iznenađen ako je ne neučimo", rekao je Njui.