Vilijams se nada dobroj trci za jubilej


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 24.06.2013.


Vilijams se nada dobroj trci za jubilej

©FIA

Iako je pravi broj učešća 599, Vilijmas ne želi da u Nemačkoj proslavi jubilarnu trku, pa će obeležavanje biti ovog vikenda pred domaćom publikom.

"Predstojećeg vikenda smo na domaćoj trci pred našim fanovima. To je jedna od najuspešnijijh trka za tim, imamo ukupno 10 pobeda u Velikoj Britaniji. Nova konfiguracija staze koja je predstavlljena 2010-e ima drugu prosečnu brzinu u kalendaru, odmah posle Monce, a prosečna brzina u krivinama je najveća od svih staza u kalendaru".

"Uslovi su tipični, što znači da je staza hladnija sa manjim šansama za termalnu degradaciju guma, uz zahtev za većom snagom motora. Trošenje guma veće je nego u Barseloni ali je balans trošenja leve i desne strane bolji i više je opterećen prednji par pneumatika. Prognoze predviđaju trku po suvim uslovima, ali nebitno kakvi uslovi budu nastavićemo snažno da razvijamo FW35", rekao je Majk Kuglan, tehnički direktor Vilijamsa.

"Ovo je vikend koji tim očekuje cele godine i veoma sam ponosan što ću biti deo ovog istorijskog događaja. Silverston je takođe jedna od mojih omiljenih staza u kalendaru. Staza je brza, temperature su obično niže pa je velika mogućnost proklizavanja prednjeg dela bolida. To je jedan od najvećih izazova i o tome moramo razmišljati pri odabiru strategije. Novi delovi staze još uvek slabije drže i o tome moramo voditi računa. Nadam se da ćemo osvojiti bodove i tako vikend ostaviti u još lepšoj uspomeni", rekao je Pastor Maldonado.

"Ovo će biti poseban vikend za Vilijams, proslava 600 trka pred domaćim navijačima, na stazi na kojoj imamo dosta uspeha i koja je uživanje za voziti. Silverston je klasična trka, sa dosta brzih krivina, koja zahteva dosta sile prijanjanja ako želite u njima da budete brzi. Prošle godine sam vozio na prvom treningu, kao i na testu mladih vozača, tako da imam iskustva na Silverstonu. Staza je prilično gruba prema gumama, zahtevna, sa dosta niskom temperaturom. Kišovito vreme stazu čini još težom za vožnju, ali posle Kanade mislim da ćemo u slučaju kiše proći prilično dobro", rekao je valteri Botas.

Vilijams će imati i poseban izgled bolida za jubilej. Na bokovima bolida oba vozača biće ispisana imana svih 691 zaposlenih u Vilijams Grupi.

Vilijams je za 36. godina u sportu osvojio 297 podijuma, 114 pobeda i 16 titula prvaka, od čega je 9 u konkurenciji konstruktora.