Afera sa izduvom može dovesti do protesta i diskvalifikacija


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 20.05.2011.


Afera sa izduvom može dovesti do protesta i diskvalifikacija

©

Direktor Vilijamsa Adam Par, potvrdio je da je upravo britanski tim postavio pitanje FIA-i oko legalnosti produvanog izduva, tako da nedeljna trka i njeni rezultati mogu biti veoma kontraverzni ako se uloži žalba.

Rukovodeće telo FIA-e namerava da zabrani duvanje izduvnih gasova punom snagom i svede ga na 10% u momentima kada vozač ne pritiska pedalu gasa. Tehnički delegat FIA-e Čarli Vajting u petak je već priznao da je ova tehnologija ustvari već nelegalna i to po pravilu o aerodinamičkim dodacima kontrolisanim od strane vozača. "Bio sam veoma jasan prema timovima. Ako protest usledi, žalbu ćemo sasvim normalno predati sudijama. Uverenja sam da se to verovatno neće desiti ali ko to još zna. U domenim je realnog", rekao je Vajting.

Ako se to dogodi veći deo grida biće diskvalifikovan, a može se desiti situacija iz 2005. godine kada su na VN SAD učestvovala samo tri tima sa Bridžston pneumaticima koja nisu imala opasnost od pucanuja istih, kao u slučaju Mišelinovih, tako da je na startu posle kruga za zagrevanje veći deo grida otišao put boksa. Druga varijanta je da se trka odvozi pa onda da se uloži žalba, koja bi opet značila najverovatnije diskvalifikaciju za pojedine timove.

Mogućnost se povećala kada su Virdžinovi vozači na jutrošnjem trećem treningu izašli sa specifikacijom izduvnog sistema iz Šangaja. Međutim iz Virdžina stižu uveranja da oni neće da krše pravila i da je prvenstveno njihov cilj, da neka žalba ne usledi na njihov račun, a šanse za pokretanje žalbe sa njihove strane su "vrlo male".

Iz Vilijamsa potvrđuju da su oni tražili razjašnjenjne od FIA-e oko produvanog izduva i poda, da ne bi ulagali novac u razvoj nečega što je ilegalno.

Najglasniji protesti su iz HRT-a. Kolin Kols nije mogao da potvrdi da neće uložiti žalbu, a konkurencija takav gest čelnika ovog malog tima pripisuje njihovoj nekonkurentnosti. Međutim, u HRT-a izjavljuju kako su i oni za ovaj vikend spremali svoju verziju sistema od koje su odustali posle najave FIA-e o zabrani.

Ostaje nam da sačekamo trku, odnosno njen kraj da vidimo šta će se dešavati.