Ferari takođe pozvan da objasni test sa Pirelijem


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 31.05.2013.


Ferari takođe pozvan da objasni test sa Pirelijem

©Pirelli

Pireli je odreagovao na kritike i pitanja medija o trenutnoj situaciji u nadi da će razjasniti neke detalje privatnog testa sa Mercedsom. Kompanija je objasnila da test od 1000km na Katalunji, nije dao nikakvu prednost Mercedesu.

"Gume koje su testirane nisu iz trenutnog šampionata, već predstavljaju set proizvoda koji je još u razvoju sa pogledom na eventualnu obnovu ugovora o snabdevanju. Takođe, test nije odrađen da bi se favorizovao neki od automobila, već su testirane moguće opcije za buduće šampionate. Korišćenje Mercedesovih bolida rezultat je direktne komunikacije sa FIA-om i timom. Pireli nije tražio da se na testu koristi ovogodišnji auto, kao ni Mercedes, ni FIA, ni timovi koji su takođe ponuđeni da prisustvuju testu razvojnih guma za 2014-u. Gume koje će biti korišćene u Montrealu na prvom treningu nisu do sada isprobane od strane timova".

Pireli je naglasio da je tražio "relevantan" auto za test guma, ne isključivo auto iz sezone 2013. Kompanija je shvatila da Reno iz 2010 više nije adekvatan i trenutno je 4 sekunde sporiji po krugu od ovogodišnjih bolida. Takođe, Pirelinije imao slobodan auto koji je u to vreme bio na demo prezentaciji.

Između ostalog Pireli je dodao da je brzo odgovorio FIA-i na sva pitanja i opet naglasio da je spreman da istitest odradi i sa ostalim timovima u toku sezone.

Sa druge strane Ferari, koji e jedan od najoštrijih kritičara testa pozvan je od strane FIA-e da objasni njihov test guma u toku sezone.

Nedavna demo vožnje Kamuija Kobajašija odrađena je sa bolidom Ferarija iz sezone 2011 i novim Pireli gumama. FIA sada i od Ferarija traži obrzloženje.

Razlika između dva slučaja je u tome što je što jr Mercedes koristio Mercedes W04, dok je Ferari koristio Ferari F150 iz sezone 2011, pa će svako imati svoju argumentaciju.