Da li će Hankok zameniti Pireli?


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 24.05.2013.


Da li će Hankok zameniti Pireli?

©Hankook

Iako ova informacija može delovati iznenađujuće za nekoga ko je manje upućen u dešavanja u F1 svetu koraci koje je Berni Eklston preuzeo pre više od 2 godine kao i odlaganje sa potpisivanjem ugovora sa Pirelijem za narednu sezonu idu u prilog tome da u ovim špekulacijama postoji istine.

Naime sve je započelo sa intervjuom koji je, tada finansijski direktor Hankoka Cho Hyun-bum dao Racecar Engineering novinama. Po izjavi gospodina iz Hankook kompanije, 2010. godine Berni je održao sastanak sa predstavnicima Hankook korporacije. Formula 1 se veoma brzo širi na istok koje predstavlja ogromno tržište ne samo za F1 menadžment nego i za sve timove koji učestvuju u šampionatu. Iz ovog razloga potrebno je da se u F1 nalazi jedan veliki proizvođač iz Azije, a kako bi najbolju "vidljivost" imao dobavljač guma izbor je pao na Hankook.

Pirelli

Međutim kamen spoticanja i najveći problem je bio u tome što Hankok u tom trenutku nije imao nikakva iskustva niti tehnologiju za pravljenje trkačkih guma za velike brzine kakve zahteva F1, a 8 meseci je bio veoma kratak period da se savlada tehnologija i krene sa snabdevanjem timova. Zato je odlučeno da Hankok prvo krene sa nekim manjim šampionatom kako bi savladao tehnologiju i kada to uspešno izvede da uđe u šampionat F1. Nakon toga je potpisan ugovor sa Pirelijem koji ističe ove godine a Hankok je "ušao" u DTM uz obećanje Eklstonu da će biti spreman za ulazak u F1 u 2014. godini.

Pirelli degradacija

Pireli ima još nekih 6 do 7 nedelja da obezbedi potpise kako bi krenuo u osmišljavanje smeše i proizvodnju pneumatika za 2014. godinu. Međutim kako stvari sada stoje kako Pireli ima sve više i više negativnog publiciteta u novinama zbog ponašanja guma tokom trke, ne bi nas uopšte iznenadilo da se uskoro objavi da u Formulu 1 dolazi novi igrač.