Honda potvrdila povratak u F1 sa Meklarenom


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 15.05.2013.


Honda potvrdila povratak u F1 sa Meklarenom

©McLaren

Sledeće sezone počinje nova era V6 turbo motora od 1,6 litara, koji će zameniti postojeće V8 od 2,4 litra zapremine. "Zeleni" motori vodili su Hondu ka povratku u Formulu 1 i novoj saradnji sa Meklarenom od 2015. godine.

"Od svog osnivanja Honda je kompanija koja je rasla uz izazove koje prožaju trke. Honda ima dugu istoriju i savremene tehnologije za učestvovanje u vodećim serijama trka. Nova F1 pravila sa značajnim fokusom na životnu sredinu, inspirisaće još veći razvoj naših tehnologija i to je srž našeg učestvovanja u Formuli 1", rekao je Takanobu Ito, direktor Honde.

Ito se zahvalio predsedniku FIA-e, Žanu Todu i vlasniku F1 prava, Berniju Eklstonu na podršci za povratak koju je Honda od njih dobila.

"Zajedno sa Meklarenom, jednim od najvećih F1 konstruktora u istoriji, Honda će obeležiti početak novih izazova na svom povratku u F1", rekao je Ito.

Upravo ova izjava Ita, ukazuje da će Meklčaren biti premijum partner ali da će Honda, pored isporuke besplatnih motora Meklarenu, nuditi i ostalim timovima sa grida svoje agregate. Među najvećim potencijallnim kupcima su Lotus, Zauber i Vilijams.