Novac za prvih deset timova


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 28.04.2013.


Novac za prvih deset timova

©FIA

Da li je opet na redu osipanje F1 grida i odlazak jednog ili dva fenjeraša? Na kraju prošle godine Formula 1 ostala je bez HRT-a, a na kraju ove postoji mogućnost da grid ostane i bez Marusije.

U protekle tri sezone kada su u Formulu 1 došla tri nova tima, svaki od timova van deset prvoplasiranih dobijao je 10 miliona nagradnog novca. Od ove godine Eklston je odlučio da prekine taj ugovor.

Tim sa začelja (Marusija) nije potpisao Konkord ugovor. Eklston se odlučio da potpiše ugovor sa svakim timom posebno ali je Marusija ostala bez istog, iako su pregovori dugo vođeni. Bez HRT-a, Marusija je kao sledeći najmanji tim izgubila dobar oslonac za pregovore, tako da je Eklston odlučio da sa ovim timom ne potpiše novi Konkord ugovor jer je završio van prvih deset u sezoni 2012.

"Prethodne tri godine imali smo drugačiju situaciju, jer smo se tako dogovorili sa Maksom Mozlijem. Sada plaćamo prvih deset i to je to", rekao je Eklston.

Formula 1 prema sadašnjim pravilima može imati ukupno 13 timova, odnosno 26 vozača na gridu. Novi timovi odustali su od ulaska u sport do sledeće sezone i promene pravila, kao i prvere njihovih finansija. Eklston sigurno ne želi mnogo sporih bolida na začelju pa je uz pooštrena finasijska pravila, novi Konkord ugovor još jedna otrežnjujuća i otežavajuća okolnost za ulazak u skupu avanturu zvanu Formula 1.