Dodatni set guma za novajlije


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 14.04.2013.


Dodatni set guma za novajlije

©Marussia

Timovi trenutno dobijaju 11 setova guma za vikend, a jedan set tvrđe smeše vraća se posle prvog treninga. Ovo znači da se obično na prvom treningu vozi samo jedan set tvrdih guma na jutarnjem treningu petkom kako bi se ostali sičuvali.

Ako se usvoji predlog, debitanti bi vozili obe smeše, standardnu i novu i tako značajno uvećali broj odvoženih krugova. Ideja za ovakav potez došla je od zamenika šefa Fors Indeje, Boba Fernlija.

"Bob Fernli je rekao da bi bilo dobro da razvojni vozači i početnici voze više petkom u jutarjnem terminu. Pitali smo se kako da postignemo takav cilj. U prvih pola sata petkom niko ne vozi jer svi čekaju da vreme prođe, a mi smo predložili da se takve gume voze baš u tom terminu kako bi se to vreme iskoristilo".

"Bila bi to smeša koja bi dozvolila veći broj krugova, imajući u vidu da bi je vozili počenici. Takvu stvar možemo sprovesti od Španije relativno lako", rekao je Pol Hemberi, šef Pirelija.

"Koristila bi se struktura sadašnjih guma ali smeša bi bila totalno drugačija. Možemo to sprovesti od Barselone ali sve moramo rešiti sa timovima i Čerlijem Vajtingom.

Eklston je podržao ovakvu ideju jer ima mnogo benefita , pa čak i njegovog lično. Kamere će imati šta da prate na stazi, a novajlije će imati više vremena da se upoznaju sa bolidom Formule 1, odnosno lakše prođu kroz fazu prelaska iz nižih serija u Formulu 1. Pitanje je samo koliko su timovi iz vrha zainteresovani za ovaj predlog.