Valteri Botas

Poena ove sezone:

0

Podijuma u karijeri:

0

Ukupno poena u karijeri:

0

Odveženih Velikih Nagrada:

0

Titula:

0

Datum rođenja:

28.08.1989.

Mesto rođenja:

Nastola

Zemlja rođenja:

Finska

2013

Vilijams nema konkurentan bolid pa finski novajlija svakoko ima težak početak trkačke karijere. Klupski kolega Maldonado u većini slučajeva pravi bolje rezultate na kvalifikacijama i trkama.

Botas je prvi put zablistao na VN Kanade kada je u kvalifikacijama po kišnim uslovima osvojio treće startno mesto, ostaviši Maldonada za desetak mesta. Ujedno, bio je ovo pravi podstrek za tim da se mogu pomeriti sa dna, makar među osvajače bodova, kao i naznaka da se radi o talentovanom i brzom vozaču, pogotovu u otežanim uslovima.

Biva potvrđen za sezonu 2014 polovinom novembra.

Svoje preve bodove osvaja na VN SAD. Nakon kvalifikacije no osmo mesto, vozi solidnu trku i na istom mestiu završava trku, upisujući tako svoje prve bodove u F1 karijeri.

Pozicija 17 u generalnom plasmanu sa 4 osovjena boda.

2012

Preuzima ulogu rezervnog vozača u punom smislu reči i vozi na 15 slobodnih treninga petkom, deleći kokpit sa Brunom Senom. Pomoć u naravno pružoli i finski sponzori ali su najviše postignuti rezultati pomogli da dobije mesto vozača za sezonu 2013 uz Pastora Maldonada.

2011

Takmiči se u GP3 seriji i u prvoj godini takmičenja osvaja titulu uz 4 pobede, pol-poziciju i 3 najbrža kruga.

Vozi i trke F3 takmičenja i uporedo testira F1 bolid Vilijamsa.

 

2010

Drugu godinu za redom završava na poziciji 3 sa 2 pobede. Ponovo osvaja tittulu u F3 Masters trci i postaje pvi vozač koji je to ostvario.

Postaje test vozač Vilijamsa.

2009

pozicija 3 u F3 Euro Seriji. Takođe, tokom sezone vozi i F3 seriji Velike Britanije. Najzapaženiji rezultat godine je pobeda na presstižnoj trci F3 Masters i peto mesto na F3 trci u Makau.

2008

Veoma uspešna godina za Finca. Šampion Formula Reno 2,0l Eurokupa i Formula Reno 2.0 Kupa Zapadne Evrope sa ukupno 17 pobeda u obe serije.

2007

Takmiči se u Formuli Reno 2,0l Kup Zapadne Evrope. U generalnom plasmanu završava na poziciji 3, sa 2 pobede i 2 pol-pozicije.

Reklame