Felipe Masa

Poena ove sezone:

0

Podijuma u karijeri:

1

Ukupno poena u karijeri:

46

Odveženih Velikih Nagrada:

39

Titula:

0

Datum rođenja:

09.03.1985.

Mesto rođenja:

Marakaj

Zemlja rođenja:

Brazil

2016

250 startova u Formuli 1, pozicija 11 u poretku vozača u završnoj sezoni sa 53 boda.

2013

Ne uspeva da parira rezulatima Alonsu. Ako dobro ide u kvalifikacijama u trci gubi tempo. Dobija podršku od strane šefova tima da će u slučaju dobre završnice sezone sačuvati mesto u timu.

Ipak, pored solidnog plasmana u Monci i pomoći Alonsu, dva dana nakon trke objavljuje da na kraju sezone napušta tim.

U novembru potpisuje višegodišnji ugovor sa Vilijmasom.

Na poslednjoj trci sezone u Brazila, po mnogima biva prestrogo kažnjen, što je bitno uticalo na njegov plasman, ostavilo ga bez pootencijalnog podijuma, a Ferari bez drugog mesta u poretku konstruktora.

Najbolji rezultat i jedini podijum je 3. mesto na VN Španije.

Zauzima 8. mesto u poretku vozača sa 112 bodova.

2012

Pritisak na Masu konstantno raste tokom zimske pauze. Od njega se očekuje da pravi rezultate približne Alonsovim. Ipak, F2012 nije previše konkurentan što se vidi i na zimskim testovima. Veći problem za Masu je Alonso koji uspeva da beleži bodove u prvoj i osvoja drugu trku sezone dok on ostaje bez bodova.

Pokazuje znake oporavka u Kanadi ali na VN Evrope spletom okolnosti opet ostaje bez bodova, dok timski kolega Alonso odnosi pobedu.

Prvi podijum još od VN Južne Koreje 2010. godine beleži na VN Japana osvajenjem drugog mesta.

Polovinom oktobra potpisuje ugovor sa Ferarijem za narednu sezonu i u poslednjih nekoliko trka šampionata pravi bolje rezulate.

U poslednjih nekoliko trka pravi bolj rezultate u kvalifikacijama i trci od Alonsa ali zbog Alonsove borbe za titulu propušta klupskog kolegu i počinje da odrađuje ukazano poverenje.

Na završnoj trci sezone u Brazilu propušta Alonsa na drugo mesto, a i sam završava na podijumu osvajanjem trećeg mesta.

Pozivija 7 u poretku vozača sa 122 boda.

2011

Sa skromnim bolidom Ferarija prikazuje još skromnije rezultate. Kao jedino merilo uzima se Fernando alonso koji ga je nadmašio sa više od duplo bodova do kraja šampionata. Vozi svoju 100-tu trku za Ferari. Takođe, vozi i desetu sezonu u Formuli 1. Dva značajna jubileja nisu pomogla Masi da se domogne podijuma, a najbolji rezultati su šest plasmana na poziciju 5. Pozicija 6 u generalnom plasmanu sa 118 bodova.

2010

Oporavljen od povrede koju je doživeo na VN Mađarske, vratio se u trkačku formu. Na VN Bahreina završava na drugom mestu odmah iza novog klupskog kolege Fernanda Alonsa. Na drugoj trci u Australiji penje se na podijum, a Alonso završava na četvrtom mestu, ali vožnje koje prikazuje nisu baš ubedljive. Na VN Nemačke kada se nalazio na čelnoj poziciji propušta Alonsa u vođstvo po naredbi tima što ga i definitivno izbacuje iz borbe za titulu. Zauzima poziciju 6 na kraju prvenstva sa 144 boda.

2009

Ferarijev bolid nije baš najkonkurentniji na početku sezone, pa se tako na podijumu pojavljuje tek na devetoj trci u šampionatu. Na kvalifikacijam za VN Mađarske doživljava nesreću. Opruga sa Barikelovog Brona pogađa ga u glavu pa zadobija frakturu lobanje. Opruga je udarila tik iznad vizira kacige u njen trvđi deo što ga je po proceni medicinskih stučnjaka ostavilo u životu. Propušta ostatak sezone.

2008

Pokazuje zrelost i brzinu u vožnji i postaje Ferarijev glavni kandidat za titulu. Osvaja šest pol pozicija i šest trka. U dramatičnoj završnici šapionata u Brazilu gubi titulu u borbi sa Hamiltonom sa samo jednim bodom razlike.

2007

Pobeđuje tri puta u sezoni i osvaja šest pol pozicija. Biva diskvalifikovan u Kanadi što mu smanjuje šanse u borbi za titulu kao i nepouzdanost bolida. No pored svega igra značajnu ulogu u osvajanju Ferarijeve duple krune u ovoj sezoni i na kraju iste produžava ugovor do kraja 2010.

2006

Prva godina godina u Ferariju u kojoj mu je partner u timu bio Mihael Šumaher. Pobeđuje na dve trke i osvaja tri pol pozicije. Završava na trećem mestu u konkurenciji vozača.

2005

Pruža bolje vožnje od klupskog kolege Žaka Vilneva i šampionat završava na mestu 13. Najbolji rezultat je četvrto mesto na VN Kanade. Potpisuje ugovor sa Ferarijem za sezonu 2006.

2004

Vraća se na mesto vozača u ekipi Zauber. Najbolji rezultat je četvrto mesto na VN Belgije. U sezoni osvaja ukupno 12 poena.

2003

Test vozač Ferarija.

2002

Prva sezona u Formuli 1 sa ekipom Zauber. Najbolji rezultat je peto mesto na VN Španije, a sezonu završava na trinaestom mestu u poretku vozača.

2001

Šampion Formula 3000 Euro Serije sa šest pobeda iz osam trka. Osvojio i šest pol pozicija i pet najbržih krugova.

2000

Šampion u dva takmičenja, Italijanskoj i Evropskoj Reno seriji.

1999

Prvak u Brazilskom Formula Ševrolet šampionatu.

1998

Peti u Brazilskom Formula Ševrolet šampionatu.

Reklame